látogató számláló Blikk

Blikk, 2004.02.21.

Mars-bázis épült meg Gánton

Budapest-Gánt - Nem hatotta meg George Bush bejelentése az ELTE kiváló tanárát, Sík Andrást, hogy húsz év múlva küldenek a Marsra embert. A Supernova Csillagászati-Űrkutatási szakkör vezetője már jövő hét péntekén útnak indítja az első magyar Mars-expedíciót. Űrhajóra nem, csupán távolsági buszra kell költeniük.

Mars-analóg kutatóállomás már épült az Egyesült Államok sivatagos területén. A szakemberek a civilizációtól elzártan élnek és dolgoznak annak érdekében, hogy megtapasztalják a Marson várható körülményeket. Nos, a Marshoz hasonló feltételek Magyarországon is modellezhetőek Gánt térségében. A Bauxitföldtani Park bányagödre hasonlít leginkább a marsi tájak képéhez. Sík tanár úr hétfő délután tartja azt a kasztingot, ahol kiválasztják szakkör azon nyolc diákját, akik részt vehetnek a jövő heti Mars-modellezésen.
- Amennyiben sikeres lesz az expedíció, úgy később nagyobb körben is meghirdetjük a válogatást, nem csak a szakkör diáktagjai részére.
Jövő héten választják ki a végleges helyszínt, a marsi "népviselet” is elkészül addigra. A diákok két csoportban modellezik egy, a Marson működő kutatóállomás élet- és munkakörülményeit. A robotépítő egyesületnek köszönhetően útjára bocsátják az első magyar Mars-járót is.

K. V.


Sik tanár úr munkatársa a bauxitbánya-gödörben: a terep a Mars felszínéhez hasonlít