látogató számláló Ahol a diák is osztályoz - Népszabadság 2006.05.25.
Rólunk írták rovat


A tantárgyak közé felvették az együttélést

Tizenhat éve valaki letett egy tortát a folyosóra - az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban azóta ünneplik a születésnapot

Népszabadság • Krausz Viktória • 2007. május 24.
A cikk a Népszabadság oldalán

A születésnapi bulin zsúfolásig megtelt az aula
Kép: Nehéz-Posony Kata

Hatalmas zaj, rohangálás, kissé kaotikus állapot. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium születésnapi buliján nehéz volt megállapítani, ki a diák és a ki a pedagógus - mindenki jelmezt viselt. A falakat, a mennyezetet a gyerekek alkotásai díszítik. Rajzok, festmények, szobrok mindenfelé.

Felnőtt éveit tapossa az Alternatív Közgazdasági Gimnázium: az intézmény a minap ünnepelte tizenkilencedik születésnapját. A jeles nap eseményeit a mindenkori tizenkettedikesek szervezik. Idén minden csibe (évfolyamokon belül kialakított, 9-13 tagú csoport) egy-egy témához kapcsolódó jelmezt öltött, és az aulában kialakított színpadon elő is adták műsorukat.

A hetedikesek között akadtak, akik a Hair című musicalt elevenítették meg korhű jelmezekben, a jól ismert zene hangjaival. Egyikük félmeztelenül, napszemüvegben, hátára szemceruzával írt peace and love felirattal hirdeti a megbékélést és az elfogadást. Másikuk rabbinak öltözött, de van terepszínű ruhás, fekete bakancsos katona is. Az előadásokban természetesen a tanárok is részt vesznek, a zsűri pontozza a látottakat.

Az előadások után a hetedikesek avatása következik: az általuk korábban kiválasztott felsőbb évfolyamra járó pólót és kitűzőt ad rájuk, így válnak az AKG teljes jogú iskolapolgáraivá. A hatalmas torta után tombola következik: a főnyeremények a tanárok személyes tárgyai közül kerülnek ki.

- Amit 1987-ben pedagógiai programként megfogalmaztunk, az ma már teória is - mondja Horn György, az AKG vezetője. - Egyre alternatívabbak vagyunk, normarendszerünk alapja a szülői ház és az iskola kapcsolata. Fontos az érettségi kimenetele, de a folyamatra, a hétköznapokra koncentrálunk. A kezdetek óta a kooperáció- és a kompetencia-alapú, személyiség-központú nevelés az alapelvünk. Bár ezt eleinte meg sem fogalmaztuk, de az első perctől ez szabja meg az itt folyó munka kereteit.

Mindenben a gyerekek igényeihez igazodunk. Délutánonként művészeti alkotócsoportokra járnak a diákok: kézműves-foglalkozások, színház, dráma-, média- és fotókör működik. Öt számítógéptermünk és a különféle laborok mellett a stúdiók és színházterem remek lehetőséget teremt ezekre a foglalatosságokra.

Azt szeretnénk, hogy az idejáróknak örömteli hat évük legyen. Ne csak az életre készüljenek diákéveikben, hanem éljenek - hangzik a mottó. - Ezért is ebihal a szimbólumunk. Nincs házirend és hierarchia. Olyan szellemi és kulturális környezetet nyújtunk, ahol a gyerekek jól érzik magukat. A hagyományoknak nagy szerepük van, de központi ünnepélyt nem rendezünk. Ha valamelyik évfolyam megemlékezést szervez bármilyen alkalomra, akkor ünnepelünk.

A születésnap is úgy kezdődött, hogy az egyik kupac (tanulási csoport) 16 évvel ezelőtt letett egy tortát a folyosóra, rajta egy szál gyertyával. A következő években elhívták a már végzetteket is, és mára igazi ünnepély lett belőle.

A kupacok epochális rendszerben tanulnak, négy témahét van egy évben, és háromhetente írnak epochazárót. Tizedikben önálló vállalkozást kell létrehozniuk és működtetniük. Ennek alapjait az együttéléstan tantárgy keretében sajátítják el. Két év múlva bevezetjük a mostani kilencedikeseknél a nyelvi évet. Ekkor az angol mellé fel kell venniük egy második idegen nyelvet is, amit heti húsz órában tanulnak majd. Felsőfokú tanfolyamaink is működnek a 13. és 14. évfolyamban, ami újságírói, jogi és pr-asszisztensi, multimédia- tervező végzettséget ad. Hozzánk általában nagy tanulási motivációval érkeznek a diákok, s mi igyekszünk ezt nem elvenni tőlük. Azt gondolom, ha egy iskola nem árt, az már jó - vallja Horn György.

- Itt nem elsősorban a lexikális tudás számít. Elmondhatom a véleményemet, a gondolataimat az órákon és az epochazárón is - mondja Gergő, aki a kilencedik évfolyam Krix kupacába jár. - Filmeket is nézünk, sokat beszélgetünk, így sokkal jobban megmarad az információ. A természettudomány tantárgyban együtt tanuljuk a fizikát, a kémiát, a biológiát és a földrajzot, és ez nagyon jó. Igaz, el is lehet veszni, és ha valaki nem akar tanulni, elüldögélhet itt évekig, de ennek nem sok értelme van. Ez a suli önállóságra és együttműködésre nevel.

Mivel megnőtt az érdeklődés a művészetek iránt, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban szeptembertől újra lesz négyosztályos képzés a meglévő hat évfolyamos mellett. Egy művészeti osztály indul, ahol a végzősök díszlet- és jelmeztervező vagy alkalmazott fotográfus végzettséget kapnak majd az érettségi mellé.

Az iskola 1999 óta költségtérítéses formában működik, ez diákonként 25-65 ezer forint kiadást jelent havonta a családoknak. Azért ilyen széles a skála, mert a rászorulók többféle kedvezményt is kapnak.