látogató számláló AKG -rol, Magyar Hirlap 1999 aprilis 11

Magyar Hírlap

Államtalanították a gimnáziumot

(1999. április 11. Magyar Hírlap)

Magyar Hirlap cikkSzeptembertől tisztán alapítványi iskolává alakul az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, amely az ország utolsó állami gimnáziuma. Ez mintegy 22 millió forintos bevételkiesést okoz az intézménynek. A fővárosi önkormányzat vezetése ezzel párhuzamosan azt tervezi, hogy 50 évre átadja az iskolának jelenlegi épületét.

Az 1988-ban alakult Alternatív Közgazdasági Gimnázium az akkori jogszabályok miatt nem alapítványi iskolaként jött létre, hanem állami kísérleti gimnáziumként, amelynek fenntartói jogait az iskolai alapítvány gyakorolja. Ezt a furcsa helyzetet szünteti meg a gimnázium és az Oktatási Minisztérium között létrejött megállapodás - tudtuk meg Sió Lászlótól, az OM kabinetfőnökétől.

Az átalakulás - amelyet a gimnázium kezdeményezett - 20 százalékos, mintegy 22 millió forintos támogatáscsökkenést okoz, így nem kizárt, hogy a jövőben tandíjat kell szedniük a diákoktól nyilatkozott lapunknak Horn György, az iskola igazgatója. Elmondta: a gimnázium 7 évfolyamán 443-an tanulnak, a túljelentkezés mostanában hatszoros, de az első évben százszoros volt.

A főváros vezetése azt tervezi, hogy ötven évre átadják a gimnázium alapítványának az általa használt III. kerületi, mintegy 350 millió forintot érő épületet. Schiffer János főpolgármester-helyettes arról tájékoztatott: az ingatlanátadást két éve készítik elő; az független a minisztériummal kötött megállapodástól.

Schiffer elmondta: a főváros várhatóan közoktatási megállapodást köt majd az intézménnyel. Ez lehetővé teszi, hogy az állami normatívánál magasabb fővárosi normatívát kapjanak, azonban az így nyújtott támogatás sem fedezi teljes egészében a költségeket.

N. I. E.