látogató számláló AKG -rol

Kalevala - diákelőadásban

(1998. december 4. Köznevelés)

Kalevala - Kozneveles cikkAz iskolai művészeti tevékenység nem valamiféle dekoráció, amelyet a tartalmi súlyú oktatás és nevelés mellett végezhetünk, ha futja rá az erőnkből és az időnkből. A művészeti tevékenység kibontakoztatása során a gyerekek nemcsak értékválasztó dilemmákat élhetnek meg, nemcsak az alkotással járó erőfeszítés hasznát tapasztalhatják meg, hanem lényegi kapcsolatba kerülhetnek azzal az értékes világgal, amelyet például az irodalom jelent. Azok a gyerekek, akik tanulóéveik során rendszeresen átélhetik ezt az élményt, bölcsebb, gazdagabb és biztonságosabb életet élhetnek majd, mint akiktől ezt a lehetőséget a sors megtagadta. Az egyik budapesti iskolában a diákok megrajzolták és előadták a Kalevalát.

"Mi nem a tananyagot tanítjuk, hanem a gyerekeket" - írták ki jó néhány évvel ezelőtt a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium kapuja fölé a pedagógusok. Ez az iskola rövidesen igen nagy tekintélyt vívott ki magának. A szabadelvű oktatási-nevelési eljárásairól közismert intézmény továbbtanulási szempontból is igen sikeres.

Kalevala - Kozneveles cikkAz AKG folyosóit most a diákok Kalevaláról készített képei díszítik. November 11-én előadták a finn eposz egyik énekét. A bemutató előtt Esterházy Péter író mondott köszöntőt. A főbb szerepeket Dévényi Da1ma, Földi Mátyás, Kabán Benedek, Kovács Júlia, Nej Zsóka, Ónodi-Szabó Mátyás, Szabó Szilvia, Takács Géza és Wágner Kata játszották. Az előadást Takács Géza rendezte.

Tedák Eszter képriportja a bemutatón készült.