látogató számláló AKG-rol, Napi Magyarorszag 1999 aprilis 11

Napi Magyarország

Ötven év a Horn-iskolának

A főváros javaslata

(1999. április 11. Napi Magyarország)

Napi magyarországA főváros vezetése javasolja a közgyűlésnek, hogy ötven év időtartamra adják át az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) Alapítványnak a tíz év óta ingyenesen használt jelenlegi épületet. Az Oktatási Minisztérium a jövő tanévtől nem tartja fenn tovább bérleti intézményként az iskolát.

Az 1988-ban alakult gimnázium az akkori szabályok szerint csak állami iskola lehetett, ezért egy kísérleti intézményt alapítottunk - mondta lapunknak Horn György, az AKG pedagógiai vezetője. A fővárosi tanács és az akkori oktatási tárca létrehozott egy iskolát, és a minisztérium az alapítvánnyal közösen gyakorolta a fenntartói státust. Az épületet a főváros a saját iskolájának adta tehát, és azóta a minisztérium, illetve egyéb források segítségével mintegy 300 millió forintot költöttek rá.

1989-től a főváros 29 millió forintot fizetett az épület felújítására - tette hozzá az igazgató. Elmondása szerint a jelenlegi Oktatási Minisztérium azért lépett ki az intézmény fenntartásából, mert idén lejárt a kísérlet tíz éves határideje. Az alapítványban viszont változatlanul benne van a főváros és a minisztérium is.

Így az a furcsaság áll fenn, hogy az ország első alapítványi iskolája az egyetlen állami intézmény maradt. Ez a státus szűnik most meg - közölte az intézmény vezetője, az épületfelújítás ezentúl az alapítványt terheli. Hozzátette még, hogy az iskola eddig nem volt tandíjas, és reméli, hogy ezután sem lesz az, de ha mégis, ez az összeg havi tízezer forintnál biztos nem lesz magasabb.

H. J.