látogató számláló

Népszabadság

Mire használható MÉG egy honlap?

(1998. szeptember 28. Népszabadság, SuliNET magazin, 7. oldal)

Mire használható MÉG egy honlap?A Sulinetnek hála, gyorsan bővül a Hálón magukról hírt adó magyarországi iskolák száma. Honlapjaikon igyekeznek a lehető legszebb képet kialakítani magukról, hiszen talán már nincs messze az a kor (ha még nem jött el), amikor a szülők - segítve csemetéjük iskola-választását - veszik a fáradtságot, és böngészőjük segítségével végiglátogatnak egy iskolák százaira mutató link-gyűjteményt. Esetleg egy keresőprogramba beírják a számukra legfontosabb kulcsszavakat: gimnázium, matematika, Budapest, verseny stb.

Mire használható MÉG egy honlap?Ha tárgyilagosak akarnak lenni, akkor nem törődnek a formával, külsővel, hiszen a honlap megjelenése csak egy vagy két ember munkáját szokta tükrözni, nem feltétlenül az iskola arculatát. De miért is lennének tárgyilagosak? A díszes csomagolás, a frappáns megjelenési mód, a könnyen átlátható szerkezet mind azt sugallja: "kerülj beljebb" (virtuálisan és a valóságban is). Tehát az objektív szülő azokat az információkat keresné, amik valóban tükrözhetik az iskola szellemiségét, hangulatát. Ilyenek lehetnek az iskolai tantervek, pedagógiai programok, fotók, diákújságok cikkei, tanárok bemutatkozó oldalai.

A hálón már létező iskolák többségének már konkrét elképzelése van arról, hogy mi az az információ, amit publikussá akar tenni. Vannak azonban olyan iskolák, amelyek csak most kezdenek bele a weblap építésébe, és olyanok is, amelyek szívesen bővítenék oldalaikat hasznos dolgokkal. Ebben a cikkben iskolánk, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) honlapját mutatjuk be (www.akg.hu), hátha tudunk újabb ötleteket adni, hogy mire használható még egy iskolai honlap, illetve egy látogató mire tudja használni a mi oldalainkat.

A többi iskolához képest nálunk kissé más a honlap funkciója. "Kifelé" irányuló információközvetítő jellege mellett belső faliújságként is működik - kezdetben terveztük egy intranetes hálózat felépítését, de később ezt elvetettük.

A honlap nyitólapja két részre oszlik, az egyik oldalon egy hagyományos menü segíti a tájékozódást, a másik oldalon az iskolai aktualitásokra hívjuk fel a tanulók és a külső látogatók figyelmét. Az iskolában lévő közel 60 internetes gépen az iskola nyitólapja jelenik meg a böngésző megnyitásakor, így a tanulók és a tanárok a géphez ülve azonnal értesülhetnek az aktualitásokról.

Honlapunkon a hagyományos menük többsége iskolánkkal ismertetik meg látogatóinkat. Ezek között szerepel az iskola pedagógiai programjának magyar, valamint angol nyelvű változata, az iskolában lévő tantervek listája, szakképzéseink leírása, az iskola kiadója által kiadott tankönyvek felsorolása, az iskola elérhetőségének megadása (cím, térkép, telefon, fax, e-mail). A Fotóalbum az iskolai rendezvényekről tudósít rendszeresen. Ez az oldal rendkívül népszerű az iskola tanulói körében, hiszen sokan azok közül, akik nem vesznek részt a különböző rendezvényeken, táborokban, itt elcsíphetnek valamit az ottani hangulatból. Ugyancsak népszerű ez az oldal az iskola volt diákjai és a külföldön tartózkodó diákok között.

A látogató a honlap segítségével megismerkedhet az iskolapolgárokkal is. Található a lapon egy tanuló- és egy tanár-lista (e-mail- és honlapcímekkel), külön e-mailes címjegyzék, valamint egy másik lapon az egyéni honlapok gyűjteménye. A honlapok közt vannak eléggé kezdetlegesek, de kifejezetten profik is. A tanulók honlapjain találhatók számítástechnikával foglalkozó részek, de természetesen sok zenéről szól, vannak különböző megszállottak, illetve akad olyan is, aki különmunkáit helyezi fel a Hálóra.

A honlapon szerepel egy különmunka-, illetve dolgozat-gyűjtemény, amely a jövőben talán jobban kinövi magát, és az iskola tanulói (s esetleg más iskolák tanulói is) használhatják felkészülésükben.

Honlapunk egyik leghasznosabb része a különböző tanulócsoportok munkáit bemutató oldalak. Ezeken az oldalakon lehet megtalálni azokat a lehetőségekeket, amelyek bemutatják, hogyan lehet felhasználni az Internetet a különböző tanórákon.

Több tantárgy tanításánál is kiemelt szerepe van az Internetnek. A Csillagász Alkotókör (www.supernova.hu) vezetője, Simon Tamás például kifejezetten arra építi tanóráit, hogy a tanulók internetes kutatómunkák után publikálják a legfrissebb kutatási eredményeket, csoportmunkában rendszerezve őket. Az egyik német nyelvcsoport honlapján (www.akg.hu/nemet) az órai munkákat és a házi dolgozatokat publikálják. A tanórákon is sokat használják az internetet, a legfrissebb német nyelvű újságcikkekkel dolgoznak, külföldi tanulókkal kommunikálnak. Vezetőjük, Lakos Gábor több nemzetközi internethez kapcsolódó projectben is részt vesz.

A Filmklub Alkotókör honlapján (www.akg.hu/filmklub) a tanulók és a külső érdeklődők az iskolában vetített filmekről kaphatnak információkat, s elolvashatják a tanulók által írt dolgozatokat.

A gazdasági informatikus szakképzésben részt vevő tanulók egy vállalat működését szimulálják. Világszerte különleges hangsúlyt kap a marketingben az internetes megjelenés, ezt felismerve az ő vállalatuk honlapja is szerepet kapott a képzésben (www.akg.hu/gazdinf).

Az Internet Alkotókör honlapján (www.akg.hu/net) található egy link gyűjtemény, melynek segítségével jobban meg lehet ismerni az internet által nyújtott lehetőségeket. Van ezen kívül saját Download oldala (www.akg.hu/download), melyről az iskolában könnyebben lehet megtalálni és letölteni különböző shareware programokat. Az alkotókör honlapján találhatóak a tanulók honlapjai, valamint VRML munkáik gyűjteménye.

A VRML (3 dimenziós, körbejárható modellek az Interneten) tanórai felhasználásásával a közeljövőben komolyabban is fogunk foglalkozni, az eddigi munkák, linkek és gyűjtemények a http://www.akg.hu/net/vrml címen találhatóak.

Az iskolai média is megjelent a neten. Elsőként a Szubjektív lap (www.akg.hu/szub), melyet az iskola volt diákjai és a külföldön lévő tanulók is előszeretettel olvasnak a weben, sőt több elismerő kritikát is kapott külső látogatóktól (lásd a Vendégkönyvet). A honlapon megtalálhatóak a korábbi számok teljes archívuma, amely külön fel van bontva szerzők és rovatok szerint is.

Ugyancsak felkerül az iskola honlapjára az AKG Press iskolaújság is (www.akg.hu/press), valamint tervezik a harmadik iskolai lap, a Kockacukor webváltozatának elkészítését is.

Az iskola rádióműsorai közül a Szabad AKG Rádió készített magának saját honlapot (www.akg.hu/~sz.a.r.), ezen a beszélgetős műsor témáit sorolják fel.

Széles választékot kínál a böngészésre a tematikusan elrendezett Kitekintés rovat (link ajánlatok) a www.akg.hu/links címen, több mint ezer kapcsolódással. Felhívnám a figyelmet a tanulók és a tanárok által is használható Tananyagok és segédanyagok menüpontra, ahol tantárgyakra bontva található több száz ajánlat. A linkeket rendszeresen ellenőrzzük, aktualizáljuk, a megszűnt linkeket igyekszünk gyorsan eltávolítani. Ebben az AOLPress nevű program van segítségünkre, amely képes arra, hogy a linkek meglétét ellenőrizze.

Az iskola honlapján több interaktív lehetőség is található. Ezek a lehetőségek is segítik, hogy a honlap intranet jelleggel működjön.

Visszajelzést tehetnek a tanulók (és a külső látogatók) több lapon is. Az iskolával kapcsolatos általános visszajelzést a visszajelző irányíthatja különböző személyekhez (igazgató, pedagógiai vezető, rendszergazda, web-mester, titkárság), akik e-mailben kapják meg azt a szöveget, amit a lapon elhelyeztek. A szakképzés lapján lévő visszajelzésben a külső érdeklődő további információkat kérhet a szakképzésvezetőtől, illetve rögtön jelentkezhet is a szakképzésekre. A Szubjektív lap szintén rendelkezik visszajelzés rovattal, itt észrevételeket lehet tenni a lappal és egyes cikkekkel kapcsolatban, mely észrevételek bekerülnek a lap vendégkönyvébe. A visszajelzés oldalon hirdetést is fel lehet adni a lap apróhirdetés rovatába.

Népszerűnek mondható a Kitekintés honlap visszajelzés rovata, mivel naponta több link-ajánlat érkezik az űrlapról címünkre - általában külsős látogatóktól -, ezáltal állandóan frissülnek és bővülnek ajánlataink.

Bizonyos fokú interaktivitásnak tekinthető a honlap látogatóinak számlálása (a nyitólapon) és egyedülállónak mondható a látogatók kategorizálása származási hely, böngészőprogram és operációs rendszer szerint a www.akg.hu/tartalom/archivum/1998/latogat.php3 címen.

Az AKG honlapján (az Internet Alkotókörhöz kapcsolva) van egy WWW-t, illetve a Netscape programot bemutató, 10 tanoldalból és két feladatlapból álló internetes tanfüzet (www.akg.hu/tan). A "tanoldalakat" lapozták végig és a hozzá tartozó feladatokat oldották meg az iskola tanáraiból álló kezdő internetes tancsoport hallgatói, valamint az Internet Alkotókör kezdő csoportjának tanulói.

A honlapon növekvő népszerűségre tesz szert az AKG csevegőszobája, (www.akg.hu/forum), amely jelenleg inkább faliújságként működik. Az iskola Tavaszi Fesztiváljának időpontjára hirdettünk meg egy nagy AKG-s csevegő-partit, amikor a csevegőlapon tudtak jelen idejű kommunikációban részt venni a külföldön (Ausztrália, USA, Németország) lévő tanulók, a volt AKG-sok és az iskola diákjai, s érdekes módon ez az akció sok olyan tanárt is a gép elé vonzott, aki eddig még nem nagyon használtak számítógépet.

1998 tavaszán indítottunk el egy droggal kapcsolatos honlapot (www.akg.hu/drog), amelyen sok ismeretanyagra mutató link, illetve az iskolaújságokban közölt drogokkal kapcsolatos cikk található, valamint egy csevegőlapon oszthatják meg gondolataikat a drogokkal kapcsolatban az érdeklődők - az iskolai drogkonzultáns közreműködésével. Ugyancsak lehetőség van rá, hogy a honlap segítségével anonim módon forduljunk a drogkonzultánshoz, és problémáinkra egy titkos kód segítségével kaphatunk választ.

Az érdekességek közé tartozik egy tanulónk egyéni kezdeményezése. Az iskolában 1997 őszén és telén elszaporodtak a bombariadók. A tanuló készített egy Bomba-lapot (www.akg.hu/bomba), ahol a látogatóknak lehetőségük volt véleményüket elmondani a jelenséggel kapcsolatban, valamint rendelhettek is bombariadókat különböző időpontokra.

Remélem, sikerült egy-két ötletet adnom a honlapfejlesztéshez, vagy kedvet ahhoz, hogy látogatóként honlapunknak hasznát vegye.

Baranyai István