látogató számláló Sulik a neten

Sulik a neten - Egy Alternatív Gimnázium

Nyilván túlzás, hogy az Alternatív Közgazdasági Gimnázium honlapján minden megtalálható, ami az iskolával kapcsolatos, hiszen például a padfirkákat még nem szkennelték be. De ami egyáltalán felfér a netre, az fenn is van, ráadásul áttekinthető elrendezésben. Nemcsak AKG-s diákoknak!

Ha az ember egy kicsit is körülnéz a neten a középiskolai honlapok között, akkor nagyjából kialakul valami képe arról, hogy mit szoktak a tanintézmények nyilvánosságra hozni magukról. Vannak, akik inkább a szülőket akarják rávenni arra, hogy hozzájuk adja csemetéjüket; vannak, akik valamilyen szürke hivatalos képet adnak magukról, mások inkább jópofának állítják be magukat; egyes iskolák a honlapjukat tanulást segítő, orientáló portálszerűségnek szánják; és végül persze a diákélet is különböző szinteken jelenik meg az oldalakon - hol meghatározza azt, hol csak nyomokban van jelen.

Az AKG, vagyis a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium honlapja, a könnyen megjegyezhető című www.akg.hu egyesít mindent, ami az ilyen oldalakon jó, és még hozzátesz egyedi ízeket is. Egészen elképesztő mennyiségű információ található itt, ami arra mutat, hogy ebben a gimiben a honlapot valóban az iskolai élet szerves részeként használják. Persze nem helyettesíti a délutáni vagy szünetbeli dumálásokat és összefutásokat, viszont alkalmat teremt arra, hogy azok is megtalálják a beszélgetés formáit, akik egyébként nem találkoznak össze. Valamint arra, és ez nagyon fontos, hogy megismerjék egymást azok, akik egyébként nem futnak össze közös haverokon keresztül, viszont van egymás számára mondanivalójuk, mert például ugyanaz az érdeklődési körük. Azt hiszem, a diákok számára ennél többet iskolai honlap nem nyújthat.

Ha valaki szülőként érdeklődik a gimnázium iránt, azon gondolkodik, hogy érdemes-e ez a híres intézmény arra, hogy zseniális gyermekét ide próbálja beíratni, az is mindent megtudhat az AKG a magyar viszonyok között egyedinek számító pedagógiai elveiről. Ha pedig valaki tanulni vágyik, az is rengeteg hasznos információt talál a honlapon, vagy legalábbis rálelhet arra a linkre, amerre érdemes továbbugrania.

Tartalmában tehát a honlap példaszerű, s ha nagy szavakat akarunk használni (és miért ne akarnánk), akkor tökéletes. Persze még minden félrecsúszhat a gyakorlati megvalósításon. Se szeri, se száma az interneten az olyan oldalaknak, ahol a jól összeszedett, megírt tartalom az átláthatatlan szerkezet miatt elvész a sok menüpont rengetegében. Az AKG oldalának szerkesztői ebből a szempontból is jó munkát végeztek. A nyitólapon baloldalt található a főmenü, és minden oldalon felül ugyanez, megnyitható és bezárható flash-es formában. Négy fő pont alá soroltak be mindent, amik persze újabb meg újabb almenükre oszlanak, de az egész áttekinthető, mindig tudjuk, hogy hol járunk, és minden ott van, ahová való. (Ez magától értetődőnek tetszik, de bizonyára mindenki látott már olyan oldalakat, ahol valamit csak úgy lehetett elérni, hogy bementünk valami teljesen más helyre, és akkor ott az oldal alján megkerestünk egy másik linket, és aztán... és aztán teljesen elkeveredtünk.)

Azért mondjunk valami rosszat is... Szóval a kinézet azért nem tökéletes. Ha sok a tartalom, akkor nem érdemes túlcsicsázni a dolgokat, de azért jobban összeillő színeket meg valamivel frissebb betűtípusokat lehetett volna találni. Mi több, a kinézet sokkal ósdibbnak, ócskábbnak mutatja a honlapot, mint amilyen valójában.

Hozzá kell ehhez tenni, hogy ha beljebb merészkedünk az oldalon, akkor sokféle különböző designnal találkozhatunk, aminek az az oka, hogy egyes alkotókörök, évfolyamok stb. maguk készítik és tartják fenn a saját oldalukat. Már az, ahogy minden ilyen "részlegnek" megvan a maga designja, mutatja, hogy meglehetősen nagy szabadság uralkodik az iskolában. Ez a honlap legnagyobb vonzereje: az embernek szinte kedvet csinál ahhoz, hogy az AKG-ba járjon. Persze mondhatjuk erre azt, hogy könnyű a neten kedvező képet mutatni magunkról, és nyilván vannak olyan árnyoldalak, amik nem jelennek meg a honlapon. De mutassatok nekem olyan iskolai honlapot, amelyen negyedekkora szabadság uralkodik!

A részletekbe menő ismertetés igen hosszú volna, úgyhogy következzék csak néhány ajánlat. Az iskoláról pont alatt mindent megtalálhatunk, ami az AKG-ban folyó oktatással kapcsolatos - ez azoknak is érdekes lehet, akik csak kíváncsiak egy alternatív iskola alapítóinak, működtetőinek nézeteire. Szép, szép, hogy "Egy gyerek önmagában véve nem valami tökéletlen lény, nem félig kész felnőtt, hanem önállósággal rendelkező egyén...", de hogy működik ez a gyakorlatban? Ennek a megismeréséhez az iskola "önképén" túl azt is megtudhatjuk, mások mit írnak róluk: a Média menüpont alatt.

A diákok itt a honlapon Iskolapolgárok, a jelenlegi és volt tanulók névsorán kívül ez alatt találjuk meg az évfolyamok honlapjait. Mivel ezeket maguk a diákok tartják fenn, sokféle, hol jobb, hol kezdetlegesebb próbálkozást szemlélhetünk meg. A HoldNap évfolyam (!) például nagyon cool designnal büszkélkedhet, bár tartalom még alig van a keretek között. A tizenkettedikes Ez+Az évfolyam honlapját mindenképpen érdemes megnézni: nagyon kedves ötlet, hogy a születésnaposokat itt köszöntik, valamint hogy külön Hőstetteink rovat is van...

Itt meg kell jegyeznem, hogy a személyes (diák és tanár) honlapok jó része sajnos nem érhető el. Kár egy ilyen profi oldalt halott linkekkel rombolni.

Akik egyáltalán nem kíváncsiak az AKG-re, viszont tanulnak valamit, vagy egyszerűen csak úgy érdeklődnek az izgalmas dolgok iránt, azoknak feltétlenül ajánlom a Csoportok menüpontot. Csillagászat, természettudomány, multimédia, PR, internet, képzőművészet, irodalom, film - csak néhány témakör. A művészeti jellegűekben leginkább volt és jelenlegi AKG-sok alkotásait nézegethetjük, főként színvonalas munkákat. A tudományokkal kapcsolatos oldalak pedig tényleg "tudományosak". "Az AKG csillagászat alkotókörének weboldala méltán örvend nemzetközi hírnévnek." - mondja a honlap, és tényleg; amit az is alátámaszt, hogy mindenféle hazai és nemzetközi versenyeken szerepelnek kiválóan. De például az Internet alkotókör oldalain is érdemes körülnézni, hiszen rengeteg hasznos információt találhatunk itt is szinte, a világhálóval kapcsolatos számítástechnikai problémáról.

Néhány apró hibától eltekintve tehát az AKG honlapja kifogástalan; mindenkinek érdemes meglátogatnia.