11. a.) Mi a szerepe a korrigálásnak a szerkesztés technikai folyamatában?

 A hagyományos könyvkiadásban a korrektor feladata az volt, hogy a kiszedett szöveget összehasonlítsa a kézirattal, és javítsa a szedő hibáit. Ugyancsak ő foglalkozott a tipográfiai hibák javításával. A számítógépes szedés megjelenésével ezek a feladatai megszűntek. Most csak a helyesírási, elütési, nyelvhelyességi hibák kijavítása a feladata.

A nyelvtani és formai korrigálás tehát a korrektor feladata, a tartalmi pontosítás kiadványok esetében a lektoré, újságoknál az olvasószerkesztőé. Gyakran mindkét feladatot ugyanaz látja el. Az újság korrektora nem mindig foglalkozik a tördelés utáni tipográfiai hibák javításával, a korrigálás megelőzi a tördelést.

A szöveg javítását, átnézését több ember végzi: a szerző, a szedő, a korrektor, az olvasószerkesztő és a szerkesztő. Érdemes legalább 3 embernek átnézni a cikkeket.

A korrektor és az olvasószerkesztő a szöveghelyesség kulcsembere. Végzettségét tekintve legtöbbször magyar-történelem vagy magyar-idegen nyelv szakos tanár. Műveltsége kiemelkedő, hiszen sok különböző témában kell kiismernie magát. Munkájához sok szótárat, enciklopédiát, lexikont használ.