19. a.) Ismertesse a napilap, a hetilap és a folyóirat tipográfiájának azonosságait és különbségeit.

Címoldal

Mindegyik újságtípus címoldalán megtalálható az újság címe, a megjelenés dátuma, az újság ára és leggyakrabban az évfolyam száma és az évfolyamon belüli sorszáma is.

A napilapok címoldalán már cikkek is olvashatóak, a cikkek néha belső oldalakon folytatódnak. Ezek a cikkek az előző nap legfontosabb eseményeiről szólnak, vagy az aktuális nap legfontosabb várható eseményeiről. Kedvcsinálónak megjelenítik a címoldalon azoknak a cikkeknek a címeit is, amik a lapszámban a legfontosabbak. A címoldal vegyes szerkesztésű, legalább 5-6 részre van osztva. A címoldalon lévő cikkekhez tartozhatnak képek is.

A hetilapok és folyóiratok címoldalán gyakran szerepelnek azoknak a cikkeknek a címei, amikkel el tudják adni a lapot. A cikkcímek mellett maximum egy mondatos alcím vagy idézet is szerepelhet a cikkből. A folyóiratok, magazinok és a politikai hetilapok címoldalán leggyakrabban egy nagy méretű kép szerepel, mely a lapban szereplő legfontosabb cikkhez kapcsolódik. A címlapkép jelentősége nagy, mivel jelentősen növelheti a vásárlókedvet.

Mindegyik újságtípus címoldalán reklámok is szerepelhetnek. A címoldalon lévő reklám aránya nem szokta meghaladni a címoldal méretének 1/8-ad részét, hiszen a lap a címoldalával elsősorban önmagát reklámozza - ezen a részen más reklám csak konkurenciát jelent.

A lap címe egységes mindegyik lapszámban (ez tulajdonképpen a lap logója is). A politikai napilapok címei szerényebbek és konzervatívabbak, a bulvárlapok és a folyóiratok címei harsányabbak, illetve szembetűnőbbek. Ez utóbbiaknál a címben használt betűtípus jobban eltérhet a szövegben megjelenő talpas betűtípusoktól.

Lapméret

A napilapok mérete inkább az A3-as mérethez, a hetilapok, folyóiratok mérete pedig az A4-es mérethez közelítenek. A napilapok kevesebb oldalból állnak, mint a ritkábban megjelenő újságok.

Belső oldalak

A napilapok belső oldalain több cikk is található, egyes cikkek képes illusztrációval, más cikkek kép nélkül. A hetilapok, folyóiratok oldalain leggyakrabban 1 vagy esetleg 2 cikk olvasható, gyakran több oldalasak a cikkek. Képes újságok (magazinok, bulvárlapok) esetén a cikkek többsége rendelkezik képes illusztrációval. Vannak azonban olyan folyóiratok (pl. szakmai jellegűek), amik kevés illusztrációt használnak. A napilapok belső oldalai is több részre vannak felosztva, a többi lapé egységesebb szerkezetű. A napilapok cikkei rövidebbek.

A napilapokban nincs, a folyóiratokban inkább van tartalomjegyzék.

Élőfej

A napilapok élőfeje tartalmazza a több információt, mivel a lap nincs összefűzve és a kieső lapok elkeveredhetnek. Az előfej tartalmazza a lap címét, a rovatot, oldalszámát, és a megjelenés dátumát. A többi lap élőfejben vagy élőlábban tartalmazhatja mindezeket az adatokat, de leggyakrabban csak az oldalszámot és a rovat címét.