1. Az atomok felépítése, radioaktivitás
2. Kémiai kötések, halmazállapotok jellemzése
3. Kristályrácsok, oldódás, oldatok
4. A légkört alkotó gázok fizikai és kémiai tulajdonsága, felhasználásuk,
élettani tulajdonságaik (nitrogén, oxigén, szén-oxidok, kén-oxidok, nemesgázok,
ózon)
5. A fémek fizikai és kémiai jellemzői, előfordulásuk, előállításuk,
felhasználásuk (alkálifémek és földfémek, nemesfémek, alumínium, vas, ólom,
higany)
6. Energiaforrások, keletkezése, típusaik, felhasználásuk (megújuló, meg nem
újuló, hidrogén, szénhidrogének, atomenergia)
7. Oxigéntartalmú vegyületek gyakorlati jelentősége (metil-, etil-alkohol,
glicerin, glikol, form- és acetaldehid, hangyasav, ecetsav, aceton), fizikai és
kémiai tulajdonságaik összehasonlítása (forráspont, olvadáspont, vízoldékonyság,
kémhatás), előfordulásuk, felhasználásuk
8. Szénhidrátok szerkezete, keletkezésük, felhasználásuk ipari és élettani
szempontból
9. Fehérjék, aminosavak
10. Zsírok, olajok, szappanok
11. Nukleinsavak