Hazai AttilaA Tavaszi Fesztivál keretében, a Szubjektív partin:

Krémes érzések

Kopper Judit filmje (1997)

Szereplők: Hazai Attila, Mund Erika, Bánhegyi Andor, Bánhegyi Zsolt

Vetítés április 1-én, szerdán 17 órakor az AKG színháztermében

A vetítés után beszélgetés Kopper Judittal, a film rendezőjével a Klubban

Mindenkit szeretettel várunk!


A 29-esek félszavakkal szívatják egymást

Krémes érzések

Andrej Andrejevics Iszkander, a nagyszerű orosz etológus a múlt század végén számtalan úgynevezett összeeresztési kísérletet végzett. Bár az experimentáció több alanya kimúlt, érdekes dolgok is kiderültek: a tajgai szarvas megbarátkozott az uráli medvével; az akkor még nem domesztikált kaukázusi kutya pedig mindenáron meg akarta kúrni a krími vadmacskát. Kopper Judit nagyszerű kísérlete nem követelt véráldozatot, viszont egy kitűnő mozi kerekedett belőle: a Bánhegyi ikreket - Andort és Zsoltot - egyikük kedvesével, Aipli Ágival ráeresztette Hazai Attilára és Mund Erikára.

Egyidősek (29), de igencsak különböző szubkultúrát választottak maguknak: az ikrek egy jól menő kozmetikai szalon tulajdonosai; Hazai Attila író, zenész; a mellette ülő lány, Mund Erika filozófushallgató, énekes. Ismerkednek, finoman próbálgatják egymást, de közben meglepő módon igyekeznek megérteni a másikat. Hogy a másiké is egy lehetséges választás, egy élhető élet.

Attila imádja az olyan lányokat, akik nem értik a hétköznapok dolgait, Andor a falra mászik az olyan csajoktól, akik nem tudják, mi mennyi, és merre van az arra. Attila, aki régebben arról énekelt, hogy "egy üres szobában addig verem a farkam, amíg éhen nem halok", és Andorék, akik vettek két tökegyforma hófehér Audit, mert úgy vélik, hogy ez az autó fejezi ki a legjobban imidzsüket, egy közösen szerzett dal erejéig egymásra találnak. A dalból megtudjuk, hogy a boldogság a legfontosabb dolog a világon, és van, hogy az ember reggelig csapkodja a térdét örömében.

Velez Gyula és Krasznai János operatőri munkáját Reich Péter rendkívül érzékeny vágástechnikájával erősítve egy hihetetlen filmet nézhetünk végig. A hihetetlen a filmben az, hogy ez a meseszerű látomás voltaképpen abszolút non-fiction. Ilyen nincs és mégis van.

P. L. Á.
(Magyar Narancs, 1997 szeptember 4.)

"Vérszívó Drakula vagyok" - Beszélgetés Hazai Attilával (Világegyetem, 1996 április)