Árvíz az AKG-ban 2002.09.06.

Szeptember 6-án, pénteken 11.20 körül a Miklós utcában eltört egy 80 cm átmérőjű vízvezeték. A környéket (Miklós utca, Miklós tér, Búvár utca, Harrer Pál utca és Raktár utca) elárasztotta a néhol fél méteres víz. Az áradás a környező házak pincéit és alagsorait is elöntötte.

A víz az iskola alagsorába és ebédlőjébe is betört az udvaron lévő konyhai bejáraton keresztül - a főbejárat sokkal magasabban van, az étkező és alagsori ablakokat pont nem érte el a vízszint. A konyhai bejáratot információnk szerint a víznyomás szabályosan betörte.

Az első számítások szerint több millió forintos kár is keletkezhetett az iskola épületében és a berendezésekben. A konyhát és az ebédlőt hétvégén fertőtleníteni kellett. Az ÁNTSZ a takarítás után engedélyt adott az üzemeltetésre, így hétfőn a diákok már kaphattak ebédet.

Az iskolát a vízbetörés után áramtalanították, a tanulókat a szentendrei úti bejáraton keresztül a tanárok és a tűzoltók kiküldték az iskolából, majd hazaküldték őket. A sajtóban megjelent információkkal ellentétben az épületben nem rekedt bent 400 diák, ezért nem is kellett őket a tűzoltóságnak kimenekíteni (Origo, 400 tanulót evakuáltak az óbudai csőtörés miatt; 2002. szeptember 6., péntek, 12:52). Az iskolából való távozás közben egy nyolcadikos kislány kificamította a bokáját.

A szomszédos általános iskola és kollégium gazdasági vezetője szerint a vízművek és a tűzoltóság jelentős késlekedéssel cselekedett, a víz a bejelentést követően még vagy egy óráig ömlött az eltört vezetékből. A helyszínen lévő egyik tűzoltó tájékoztatása szerint 12.30-kor még az egyik elektromos vezetéket nem tudták lekapcsoltatni, ezért a kiáradt víz balesetveszélyes volt. A Miklós utca Árpád híd felőli része ebben az időpontban még nem volt lezárva, több gépkocsi is megpróbált áthatolni a vízen (a 13. képen látható teherautó a Raktár utca előtt kezdett tolatásba). Pedig a rendőrök az áradás szélén álltak, mint az a 4. képen is látható. A Miklós utca és a Sorompó utca sarkán egy hölgy a figyelmeztetés ellenére autójával a vízbe hajtott, az úttest a gépjármű alatt beszakadt, a hölgynek a kocsiból kiúszva kellett kimenekülnie. A besűlyedt gépkocsinak csak a csomagtartója látszódott ki a járdaszinttel azonos magasságú vízből - a megdöbbentő látvány mindegyik esti hírműsorban szerepelt.

Baranyai István, Szubjektív Magazin

Képek az elárasztott iskoláról és a környékről

Következő

Következő