Vektorgrafikus szerkesztés CorelDraw 9-el.

7. feladat

Készíts francia kalapot trikolórral.

1. Rajzolj egy kört, színezd ki, majd alakítsd görbévé (Arrange/Convert To Curves). Szúrj be két újabb csomópontot, melyek a felső csomópont mellett félúton vannak a szélső csomópont felé. Új csomópontot úgy szúrhatsz be, hogy egy létező csomópontra kattintasz a jobb egérgombbal, majd Add. Ilyenkor mindig azonos irányba kerül be egy újabb csomópont, mely a kiválasztott csomópont és a következő csomópont között pontosan félútra kerül.

Ezek szerint neked először a legfelső csomópontra (jobb egérgombbal) kattintva kell új csomópontot beszúrnod, majd a kijelölést megszüntetve a jobb szélső csomópontra kattintva. (A kijelölést azért kell megszüntetni, mert különben minden kijelölt csomópont mellé kerülne újabb csomópont.)

2. Jelöld ki a két szélső csomópontot, az új csomópontokat és a legalsó csomópontot (csak a legfelső ne legyen kijelölve). Igazítsd a csomópontokat vízszintesen egymáshoz.

Kész a kalap.

3. Rajzolj kis kört és válaszd ki a színátmenetes színezőt.

Állítsd be az ábrán látható színátmenetet: Az átmenet típusa Radial (körkörös), a színátmenet Custom (egyéni). A színátmenet feletti tolókaron (nagyon vékony szürke vonal) a szélső fehér kis kockákra kattintva adhatóak meg a szélső színek (kék és piros), majd a tolókarra duplán kattintva vehetőek fel újabb pozíciók (háromszöggel jelölve) az újabb színeknek. Hogy ne legyen nagyon hosszú az átmenet a kék (illetve piros) és a fehér között, további egy-egy helyre kell felvenni kéket és pirosat, a középső helyekre pedig fehéret.

4. Helyezd el a trikolórt a kalapon.