Vektorgrafikus szerkesztés CorelDraw 9-el.

8. feladat

Készítsd el az alábbi képet CorelDraw-ban. A szükséges ismeretek alul olvashatóak3D Gömb készítése:

A, Szabályos kör készítése: ctrl lenyomásával

B, Színátmenetes kitöltés:

A színátmenetes eszköz (Fountain Fill) kiválasztása

A színátmenet koncentrikus körök mentén történik (Radial) (1)
A külső része fekete (From), a belső piros (To) (2)
A belső rész (piros) sugarának beállítása (Mid-point) (3) - a kisebb érték nagyobb sugarat ad, nekünk a feketéből kell kevesebb a színátmenetben.
A színátmenet középpontjának áthelyezése történhet a mintaábrán (4), vagy numerikusan (5).

A végeredmény egy 3D nézetű golyó:Egymásba ágyazott csillagok

Egy tizenkétszögű alakzatból van kivágva (középről) egy hatágú csillag és egy olyan hatszög, amiből ugyancsak ki van vágva egy másik (elforgatott) hatszög. Érdemes először a belső hatszöget elkészíteni, amiből a másik hatszög van kivágva. 


Pillangó napszemüveg

A pillangószárny készítése körből - a kör átalakítása görbévé (Arrange/Convert To Curves); egy vízszintes segédvonal lehúzása a vizszintes vonalzóról; segédvonalra ugrás (View/Snap to Guideliness); a kör középpontjának ráhúzása a segédvonalra; az alsó és a felső pontok ráhúzása a segédvonalra (ctrl+lal, hogy a függőleges mozgatásnál ne mozduljanak el).

A szükséges kép letölthető innen:

A kép beillesztése: File/Import

A képet a pillangószárny alakzatba, mint képtartóba kell behelyezni: A kép kijelölése után Effects/Power Clip/Place Inside Container

A kép igazítása a tartóalakzatban: Power Clip/Edit Contents, illetve ha kész: Power Clip/Finishing Editing This Level.Színátmenetes legyező

Alap alakzat: zöld téglalap, sarkai a csomópontszerkesztővel kerekíthetőek le. A Blend effektus záróalakzata ezzel azonos, 90 fokkal elforgatott alakzat. A két alakzat a jobb alsó sarkukhoz van igazítva.