AKG 7. évfolyam - "Szenvedélyek" témahét

Témahét záró előadások - 2002. március 22.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
04.jpg 05.jpg 06.jpg
07.jpg 08.jpg 09.jpg
10.jpg 11.jpg 12.jpg
13.jpg 14.jpg 15.jpg
16.jpg 17.jpg 18.jpg
19.jpg 20.jpg 21.jpg
22.jpg 23.jpg

Extra képek

Alkohol, cigi, drog és szex

avagy miért nem ittunk egy hétig kólát?

Mikor év elején elmagyarázták, hogy tulajdonképpen mi is az a témahét, mindenki nagyon boldog volt, hogy lesz három hét szünet (milyen naivak voltunk…). Az első, még karácsonykor, tényleg sokkal lazább volt, mint a rendes tanítás, élveztük, szerettük és vártuk a következőt. De most aztán megtudtuk, mi az a témahét. Egy nappal a kezdés előtt mondták meg, hogy egyáltalán mi lesz a téma. Tehát: szenvedélyek. Ez a “fedőnév” négy alcímet takar: alkohol, cigaretta, drog és szex. Sokan nem értik, hogy vajon a legutóbbi hogyan kapcsolódik a többihez, de ezt most hagyjuk.

Mivel nyilvánvalóan nem lehetett volna részletesen végigbeszélni mind a négy témát, a patrónusok úgy oldották meg a helyzetet, hogy négy csapatra osztották az évfolyamot. Mindegyik csapat más színű füzetet (témahét-naplót) kapott: sárgát, kéket, halványlilát és élénkrózsaszínt (ezt a csapatot valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag pirosaknak hívták). Aztán a csapatok húztak egy-egy témát, amiről (az esetek többségében ami ellen) kampányt kellett indítaniuk. Ez lehetett film, rajzfilm, plakát, szórólap, színdarab, honlap stb.

Minden nap pontosan (?) negyed kilenckor kezdődött közös megbeszéléssel. Utána a csapatok külön-külön átbeszélték (vagy nem beszélték át) a napi programot. A nap többi részében nagyjából két dolgot csináltunk: 1. készítettük a kampányt, 2. a témákhoz tartozó előadásokat hallgattunk, melyeket a patrónusok tartottak. Azzal az alig rejtegetett szándékkal, hogy némi önállóságra neveljenek, a csapatoknak kellett kiválasztani, hogy az adott időpontok közül mikor melyik patrónussal szeretne beszélgetni. Ez (mondhatnám: természetesen) enyhén kaotikus állapotot és igen sok veszekedést idézett elő, a tanárok nem értették, hogy miért késünk el előadásokról (néha annyira, hogy a végére sem érünk oda), mi nem értettük, hogy miért nincs kiírva, hogy mikor hová kell menni (ennyit az önállóságról), szóval nem lehetett elkerülni az idegeskedést.

A témahét elején a patrónusok közölték, egészségünk megőrzése érdekében ezen a héten az iskolában nem lehet kólát inni. Ezt hallva három pártra szakadt az évfolyam: 1. akik megtartóztatták magukat, 2. akik eleve nem ittak kólát, 3. akik a nekemnemparancsolhatsenkiénaztcsinálokamitakarok-elvet követve tervezgették, mennyit isznak majd az iskola után illetve a lelkiismeret-furdalástól vezérelve azt bizonygatták, hogy tutira meghalnának napi egy liter kóla nélkül. Miután a harmadik csoport egyre nőtt, csütörtök reggeltől semmilyen szénsavas italt nem lehetett inni (kivétel ásványvíz). Eredmény: totális felháborodás. Másnap megtudhattuk, a tilalommal csak azt akarták érzékeltetni velünk, mennyire vonzó lesz valami attól, hogy tilos. (Hát sikerült…)

Sokak szerint a legérdekesebb három vendég érkezése volt. Ők a Névtelen Anyagosoktól jöttek és már több éve nem használnak drogot, előtte viszont hosszú ideig voltak függők. Velük hosszú ideig beszélgettünk, bár sajnos, csak a végére sikerült teljesen feloldódnunk.

Pénteken délre már mindenki nagyon ideges volt, ugyanis eljött a kampánybemutatók ideje. Jót szórakoztunk egymás produkcióin, mindegyik kitűnt valamiben és meglátszott rajta, kik csinálták.

A témahét nagyon jól sikerült, bár közben mindenki panaszkodott, a végén a többség (kb. 85%) úgy gondolta, hogy jobb volt, mint a karácsonyi. Május 13-án indulunk a Zemplénbe, úgynevezett “természettudományi terepgyakorlaton” fogunk részt venni. Az értesítő szerint nagyon izgalmas és jó időtöltés, majd meglátjuk.

Jakab Júlia

(Megjelent a Szubjektív 33. számában)

Handa-Banda weboldal