Átjáróházak

A Budapest témahéten a Belvárost kaptuk területnek. Itt én az átjáróházakat néztem, ami nem volt nehéz, mert a belvárosban szinte minden második házon át lehet menni. Ezek közül a leghíresebb a Párizsi udvar, aminek az egyik kijáratát a Petőfi Sándor utca 2, míg a másik kijáratát a Ferenciek tere 11-es szám alatt lehet megtalálni. Minket nem engedtek át rajta, mert reggel kigyulladt a Bőrdíszmű bolt, és így az egész ház tele volt tűzoltókkal, és vásárolni sem igen lehetett volna, pedig az emberek általában azért mennek oda.

Nagyon érdekes volt az a ház is, ahol a Madách Kamara színház művészbejárója található. Ennek az egyik kapuja az Ashbót utca 20-22-es szám alatt van, a másik pedig a Károly körút Deák Ferenc tér felé eső oldalán, a 21-es számú házban. Itt a kocsik bent parkolnak, és a tűzlépcsőhöz kötéllel egy létra van erősítve, nehogy tűz esetén le kelljen ugrani a Madách színház színészeinek másfél métert. Ha az ember hosszan álldogál itt, olyan „hírességekkel” is találkozhat, mint a Barátok köztben is szereplő Hodász Pétert alakító színész, akit mi éppen telefonálás közben kaptunk rajta.

Szintén izgalmas látványt nyújtott a Károly körút 9. és a Rumbach Sebestyén utca között lévő ház. Ha ide belép az ember, balra egy olyan átjáróhidat láthat két ház között, ami inkább hasonlít egy metrókocsihoz, mint egy átjáróhoz.

Balra egy óriási tűzfal mögött elbújva egy rózsaszín, nyolc emeletes lakóház található. Ebben az udvarban található a frappáns nevű Torzonborz szépségszalon is.

Ha kimegy az ember a Rumbach Sebestyén utca felőli kijáraton, balra egy zsinagógát, jobbra pedig az RS9 nevű színházat láthatja.

Találtunk egy átjáróházat a Károly körút 5. alatt is, ami a Dob utcára nyílik, és azért nagyon szokatlan, mert L alakban helyezkedik el.

A Dohány utca és a Rákóczi út között is rengeteg átjárót találhatunk, például a Dohány utca 3. alatt is, amiben két boltnak berendezett konténer van, amik nem túl bizalomgerjesztők, és nem dobják föl egy ilyen szép régi ház belső kertjét.

És végül, de nem utolsó sorban a Dohány utca 5/a-t és a Rákóczi út 8/a-t is összeköti egy átjáróház, aminek a közepén egy óriási, valószínűleg nagyon öreg fa van, és a sarokban megbújik a szintén érdekes nevű Eleinte utazási iroda.

Greskovits Borbála