43. feladat

Töltsd le a főkönyvtáradba az itt található 43.xls fájlt.

Az Access adatbázis-szerkesztőt megnyitva hozd létre adatbázisodat autók néven a saját főkönyvtáradban.

1. Az adatbázisba importáld a letöltött Excel munkafüzet két munkalapját. Mindkét importálásnál ügyelj arra, hogy az első sor a mezőneveket tartalmazza. Az elsődleges kulcsokat válaszd ki megfelelően (az autóknál a rendszám, a típusoknál a típus mező a megfelelő elsődleges kulcs).

2. A Típusok adattábla "ár" mezőjét változtasd szám (number) típusúra. A mezőmérete hosszú egész (long integer) legyen.

Alapértelmezett érték ne szerepeljen. A mezőbe csak 10 millió alatti összeget lehessen írni (érvényességi szabály <10000000), ezt megsértve a "túl drága" szöveg jelenjen meg.

3. A Típusok adattábla "típus" mezőjében lévő szöveg csupa nagybetűs és kék színű legyen, a Formátumhoz kell beírni ennek a kódját: >[kék]

4. Helyezz be a Típusok adattáblába két újabb szám típusú mezőt, melyek az autótípusok végsebességét (vegsebesseg) és a szállítható személyek számát (szemelyek) tárolja.

Gondoskodj arról, hogy ez utóbbi maximális értéke 6 legyen.

Nyisd meg a Típusok adattáblát és töltsd ki tetszőlegesen a hiányzó értékeket, a végsebesség értékei között legyen 150-nél kisebb és nagyobb is.

5. A "Gépjárművek" adattábla Rendszám mezőjének beviteli maszkja a következő legyen: AAA\-AAA;1;#

6. Készíts új adattáblát Tulajdonosok néven, melyne három mezője van: Tulajdonos (elsődleges kulcs, szöveges típusú), Lakhely (szöveges típusú), Születési év (szám típusú). A táblát egyelőre ne töltsd ki.
Ebbe a táblába a tulajdonosok nevei a Gépjárművek adattáblából kerülnek bele. Az eredeti adattáblában viszont a tulajdonosok nevei többször is szerepelhetnek. Úgy kell kinyerni az adatokat (a tulajdonosok neveit) a Gépjárművek táblából, hogy mindegyik név csak egyszer szerepeljen.

Készíts lekérdezés táblázatot "tulajok" néven (a Gépjárművek adattábla tulajdonos mezőjének segítségével), amiben a tulajdonosok fel vannak sorolva, mindegyik csak egyszer. Használd az Összegzés (Group By) funkciót. Az így elkészített lekérdezés táblázat oszlopát kijelölve és másolva töltsd fel a Tulajdonosok adattábla első, Tulajdonos nevű mezőjét. A tulajok adattábla másik két mezőt is töltsd ki városnevekkel és különböző évszámokkal: minimum 10 budapesti lakos szerepeljen, de legalább 2 másik városnevet is írjál.

Ugyanezt a feladatot táblakészítő lekérdezéssel is megoldhatod. Az új adattáblát ne készítsd el előre, azt a táblakészítő lekérdezés fogja majd létrehozni.

7. Készíts kapcsolatot a három adattábla között.

8. Készíts lekérdezés táblázatot "gyors autók" néven, amelyik azoknak az autóknak a típusát és végsebességét mutatja két mezőben, amelyeknek végsebessége nagyobb, mint 150 km/h. A táblázatban a legnagyobb végsebességű autók kerüljenek felülre (rendezés). Minden autótípus csak egyszer szerepeljen a lekérdezésben.

9. Készíts lekérdezés táblázatot "lakosok" néven, amely kimutatja, hogy a tulajdonosok közül hányan laknak az egyes városokban.

10. Készíts lekérdezés táblázatot "adatok" néven, melyben szerepelnek a következő mezők (a gépjárművek minden adata): rendszám, típus, szín, tulajdonos, lakhely, születési év, ár, végsebesség, szállítható személyek.

Készíts ezek után "kor" mezőnévvel egy olyan szerkesztett mezőt, amelyben a jelenlegi évből kivont születési év mutatja a tulajdonosok korát. A mai dátumot a date() függvény adja meg, és egy adott dátumból a Year(dátumérték) függvény adja ki csak az évszám értékét. A két függvényt kombinálva lehet megkapni a jelenlegi évet.
Készíts "milyen" mezőnévvel egy olyan szerkesztett mezőt, amelyben a drága és az olcsó szavak mutatják, hogy az autó ára 2.500.000 forint felett vagy alatt található. Ez utóbbihoz használandó feltételes függvény az IIF.

11. Ez utóbbi táblázat alapján készíts új lekérdezés táblázatot "érték" néven, mely 4 mezőben azt mutatja, hogy melyik tulajdonosnak hány autója van, milyen összértékben szerepelnek gépjárművei és azokkal összesen hány személyt tud szállítani a sofőrt is beleszámítva. (az összegzésnél ügyelj, hogy a tulajdonoshoz tartozó rendszámokat számolja össze a táblázat és ne az autó típusokat.) A leggazdagabb tulajdonos kerüljön legfelülre.

12. Készíts lekérdezés táblázatot "életkor" néven 2 mezővel, amelyből az derül ki, hogy az egyes gépjármű típusokhoz tartozó tulajdonosoknak mennyi az átlagos születési éve. Az átlagos születési évet pontosan 2 tizedesjeggyel mutassa a táblázat. Ezt a kiválasztott mező tulajdonságainál tudod megadni (jobb egérgomb, Tulajdonságok). A mező Formátuma rögzített legyen, a tizedeshelyeket is itt tudod megadni.

13. Készíts 3 (tetszőleges kinézetű) űrlapot az eredeti táblázatokból, melyek segítségével ki lehet tölteni az eredeti 3 táblázatot.

A gépjárművekhez tartozó űrlapon nagy méretű navigációs gombok segítsék az adatbevitelt.

14. Készíts nyomtatható jelentést (report) az adatok lekérdezés táblázatból, melyben a tulajdonosok szerint csoportosítva jelennek meg az adatok. A születési év és (ha van) a milyen nevű mező ne szerepeljen a megjelenített adatok között. A jelentés nagyjából így nézzen ki: