42B. Önálló feladat

1. Készíts egy üres adatbázist és mentsd el "dolgozok" fájlnévvel, importáld bele az itt letölthető dolgozok.xls file mindkét munkalapját (Dolgozók, Nyelvek)!

Csak a dolgozók táblához adj elsődleges kulcsot (számláló típusút), a Nyelvek táblához ne!

2. Nyisd meg a Dolgozók adattáblát tervező néveztben.

Az Osztálykód mező Mezőméret tulajdonságát állítsd át Hosszú egészre.

A Fiz mező adattípusa Pénznem legyen.

Állitsd be az érvényességi szabályt úgy, hogy 50 000 Ft-nál ne lehessen alacsonyabb fizetést megadni. Adj meg érvényesítési szöveget is.

Adj hozzá a táblához egy Vezető nevű mezőt, ami Igen/Nem típusú legyen.

Válts át Adatlap nézetre, és jelöld ki a két első embert vezetőnek.

3. Nyisd meg a Nyelv táblát és a "Dolg kód" mező Mezőméret tulajdonságát állítsd át hosszú egészre.

A Szint mező érvényességi szabályát állítsd be: "Alap" Or "Közép" Or "Felső"! Az érvényesítési szabály mondja meg, hogy csak ezt a három értéket lehet beírni.

Ennek a táblának összetett kulcsa lesz: Jelöld ki egyszerre a Dolg kód és a Nyelv mezőket majd kattints a felső sorban levő Kulcs ikonra.

4. Hozz létre egy harmadik táblát Osztályok néven!

Hozz létre benne egy Kulcs nevű mezőt (számláló típus), meg egy Osztály nevű mezőt (szöveg típus). A Kulcs mező legyen az elsődleges kulcs.

Válts át adatlap nézetre, és hozz létre két osztályt (Pénzügy, Sajtó)

5. Add meg a kapcsolatot a három tábla között!

6. Készíts egy összetett űrlapot Nyelv névvel, amelyik a dolgozók minden adata mellett táblázatban tartalmazza az általuk beszélt nyelveket is. Az űrlap a dolgozók neve mellett szerepeltesse az osztályuk nevét!

7. Készits egy paraméteres lekérdezést, amelyik megjeleníti hogy a megadott nyelvet ki beszéli, a lekérdezés neve "kibeszel" legyen!

8. Készíts egy lekérdezést, amelyik kiszámolja hogy egy osztályon összesen mennyi fizetést kapnak, a lekérdezés neve "osszfizetes" legyen!.

9. Készíts egy lekérdezést, amelyik kiírja az összes ember nevét, és mellé írja, hogy hány nyelvet beszél, a lekérdezés neve "nyelvszam" legyen! A táblázat legyen a beszélt nyelvek száma szerint csökkenő sorba rendezve.

10. Készíts egy lekérdezést, amelyik kiírja, hogy a vezetőknek miből van felsőfokú nyelvvizsgájuk, a lekérdezés neve "felsofoku" legyen! A Vezető nevű mező feltétele "True" vagy "Igaz".