Utónevek

Az utonev.txt 2005. január 1-jei adatok alapján készült statisztikai adatokat tartalmaz az utónév-választásról. Az adatok a BM Központi Hivatalának honlapjáról származnak. Az egyes adatelemeket pontosvessző választja el. A feladatok megoldását a zárójelben megadott néven mentse!

1. Készítsen adatbázist utonev néven! Töltse be az adatokat az utonev.txt fájlból, és mentse a táblát list2005 néven! Adjon egyedi azonosítót a táblához, és állítsa be, hogy ez legyen a kulcs! Az egyedi azonosítónak az legyen a neve, hogy azon.

A forrásállomány mezőneveinek jelentése:

utonev keresztnév (szöveg)
elso 2005-ben ennyi embernek volt az adott név első utóneve (szám)
masodik 2005-ben ennyi embernek volt az adott név második utóneve (szám)
ujsz_1 2004-ben ennyi újszülött kapta első keresztnévként az adott utónevet (szám)
ujsz_2 2004-ben ennyi újszülött kapta második keresztnévként az adott utónevet (szám)
nem a név neme – F: férfinév, N: női név – (szöveg)

A forrásállományban együtt szerepel a 100 leggyakoribb férfi és a 100 leggyakoribb női név, valamint a 100 leggyakoribb leány újszülött és a 100 leggyakoribb fiú újszülött név. A négy lista egyesítése következtében számos helyen hiányos az adatbázis. Ha egy sorból hiányzik adat, az azért van, mert a megfelelő 100-as listában nem szerepelt a név. (Például az Ábel név nem szerepelt a férfiak 100-as listáján, de az újszülött fiúk listáján igen. E szerint 2004-ben 156 fiúnak lett első keresztneve, és további 27-nek második keresztneve Ábel. Nem tudjuk, hogy összesen hány olyan ember van, akinek Ábel az egyik vagy másik keresztneve.) Ha egy névnél nem ismert az első névként az előfordulási szám, akkor a második név előfordulási számát sem ismerjük és ez fordítva is igaz.

2. Lekérdezéssel adja meg nemenként a táblában szereplő nevek számát, valamint hogy első keresztneve alapján hány férfit, illetve nőt vettek számba! (2nemenkent)

3. Készítsen lekérdezést, amely kigyűjti azokat a neveket, amelyekben az „anna” szórészlet szerepel! (3anna)
A feltételben a szórészlet előtt és után * jelzi azt, hogy tetszőleges szórészlet szerepelhet még a * helyén.

4. Lekérdezéssel adja meg, a 2004-ben divatossá váló neveket (azaz azokat, amelyekről első névként nincs adat)! Jelenítse meg, hány újszülött kapta e neveket első, illetve második keresztnévként! Az adatokat rendezze a 2004-es újszülöttek névadási adatai alapján az első utónév száma és azon belül a második utónév száma szerint csökkenő sorrendbe! (4divat)

5. Készítsen egy lekérdezést (5ossz), amely összegzi az első és második keresztnévként feltüntetett adatokat! A lekérdezés tartalmazza az utónevet, annak nemét, elo néven az első és második név előfordulási adatainak összegét, és ujszulott néven az újszülöttek első és második név előfordulási számának összegét! A lekérdezés segítségével készítsen ossz2005 néven új táblát.

6. Készítsen lekérdezést, amely kilistázza a 10 leggyakoribb első névként használt férfinevet, valamint az előfordulások számát! (6ferfinev)
A lekérdezés elkészítése után tervező nézetben a "Csúcsérték:" (Office 2003) vagy a Visszatérés:" (Office 2010) rubrikában lehet beállítani, hogy csak az első 10 sorbarendezett érték jelenjen meg.
   

7. Készítsen 7ritkanoi néven lekérdezést és jelentést, amely az újszülött névként adattal nem rendelkező női neveket és számszerű adataikat névsorban listázza ki! A jelentés címe „Ritkuló női nevek” legyen! (7ritkanoi)
Az adattal nem rendelkező rekordokra azt a feltételt kell megadni, hogy is null.