Ezredvégi szorongások.

Pár héttel karácsony elõtt együtt ebédeltem Misi nénivel, és kérdezte, hogy vagyok. Mondtam, hogy jól, csak az ezredforduló közeledte mindenféle szorongást kelt bennem. Azután errõl hosszabban beszélgettünk, és a végén Misi néni azt mondta, hogy írjam meg a "Köznaplóban", amit neki meséltem.

Még aznap délután a Kandó Misi féle "circle speak"-en vettem részt, és persze ott is szóba jött az ezredforduló. Szinte minden diák azt mondta, hogy az egész nem nagyon fontos neki, 1999 december 31 is csak olyan szilveszter lesz, mint a többi, azonkívül csak jövõre lesz amúgyis az ezredforduló, az Y2K meg messze nem annyira veszélyes, mint hiresztelik. Azonkívül az egész csak a multinacionalisták profithajszolása.

Én akkor elgondolkoztam azon, hogy nekem miért fontos a dolog, miért van bennem ez a szorongással és reménykedéssel teli várakozás.

Az ezredforduló, mint olyan, nem most lépett be az életembe, a gondolat maga átszõtte egész életemet. Már egyetemista korunkban arról beszélgettünk, hogy milyen lesz 2000 évfordulója, milyen lesz egy 58 éves férfi élete akkoriban, és egyáltalán megérjük-e. És késõbb is több barátom, fõleg a nálam idõsebbek, sokszor említették, hogy az ezredfordulót meg szeretnék élni. Van, akinek sikerült, van, akinek nem Többször elszorította a szívemet a gondolat, hogy a szüleim valószínûleg nem érik meg. És sajnos így is lett. A velem egyidõs sógoromnak viszont még hála istennek él az anyja.

Szellemi, lelki és érzelmi életem központi kérdése, az idõ múlása, és ennek két vetülete: az elmúlás (az enyém), és a fejlõdés (a világé). Hová tartok én (azért ez is kérdés, mert csak a testi lét vége van pontosan megmondva), és hová tart a világ.

Az idõtengelyen, amin ugyan állandóan haladunk, azét vannak pontok (év vége, születésnap, évfordulók), ahol érdemes megállni (virtuálisan persze), és elgondolkozni. Vagy esetleg elõre felkészülni, hogy mi lesz, ha odaérünk.

Tudományos értelemben ezen kijelölt pontoknak semmi jelentõségük nincs. A születési dátumomnak van, mert egy jelentõs esemény kapcsolódik hozzá, de a születésnapomnak nincs, ahhoz nem fûzõdik esemény, csak én döntöttem úgy, hogy megünnepelem.

Mégis ezeknek a napoknak hatalmas a szimbolikus, a szellemi, lelki és érzelmi jelentõsége.

És ilyen nap az ezredforduló is. De még mennyire, hogy ilyen. Számomra egy egész korszakváltást szimbolizál. Vigyázat, nem jelenti a korszakváltást (az új korszak nem "ausgetippelt" 2000 január 1-én kezdõdik), hanem szimbolizálja.

Haladunk a környezeti katasztrófa, a fogyasztói katasztrófa, a militáns megsemmisülés, a tolerancia hiánya okozta katasztrófa, a racionalizmusnak a pénz pragmatizmusába való átcsapása felé, de ugyanakkor erõsödik a pacifizmus is, a szellemi erõk és hitek pozitív fejlõdése, az összetartozás érzése, az összetartás akarata, az egységes emberiség kialakulása is. Jön talán a "new age".

Ezt szimbolizálja nekem 2000 jan 1. Barátom, ha akarod, neked szimbolizálja ezt 2001. jan 1. A fontos csak az, hogy állj meg néha az idõtengelyen, és gondolkozz el, vagy, ha úgy jobban tetszik, meditálj egy kicsit.

2000. jan. 13.

Forgács Tamás