Egy ebéd a konyhában
Új megközelítésben a menza!
Hallhattatok már riportokat, végezhettetek már közvélemény kutatásokat, megvan a véleményetek róla, ami minden egyes ebédnél el is hangzik a legtöbb diák szájából, szóval tudjátok, hogy hogy álltok az iskolai ebédekkel. Az AKG-ban valószínűleg sokkal jobb a közvélemény az ebédekről , mint más iskolában, például az előző iskoláitokban.
Mindenesetre a konyhásokkal valószínűleg nem beszéltetek hosszasabban, s, hogy hogy is készül el a tál étel amit ti délben megesztek, nem hiszem, hogy pontosan tudnátok.
Íme egy riport a konyhás nénikkel!
Nagyon érdekes volt a “kulisszák mögött” Marika nénivel , a szakács iskolát végzett szakáccsal beszélgetni, kipróbálni, milyen is az ebédlők kiszolgálása, és az élelmiszer beszerzővel, Évával beszélni.
Ők teljesen máshogy látják a helyzetet, mint ahogyan mi, a diákok.
A konyhások reggel nyolctól már elkezdik a főzést és
egész napukat, nyolc órát, a gőzölgő tálak, főzelékek,
edények és ebédjegyek közt töltik. Hogy ezek után este van
e még kedvük a családnak is összeállítani valami ehetőt?
Ez kétséges.
Marika néni és társai segítenek az étlap
összeállításában, ami Éva néni feladata. Ők tudják
inkább, mi népszerű a diákok közt, mi fogy a leginkább.
Kedvenc ételek közé tartozik a bableves, aranygaluska és
tejbegríz, de a menüt egészségesen, kicsiknek és nagyoknak
is megfelelően kell összeállítani. Minden héten szerepel
gyümölcs, szezonnak megfelelően és változatosan, desszert
péntekenként, a két fogás mellett néha savanyúság is. A
főétel főzelék, tészta, hús és hal féle, de a diákok
kedvéért beiktatták a büfékben népszerű ételeket is,
úgymint hamburger, pizza ,falafel és gyrost is egyszer-egyszer,
hogy a büféből a konyha felé csábítsák az éhezőket.
Ünnepekre azoknak megfelelően mikulás csokit, szaloncukrot
vásárolnak.
Olyan, hogy A, B, C menü más iskolában nem létezik. Büszkék is erre persze a konyhások, s véleményük az, hogy jól főznek. Nem lehet megfelelni 300 gyerek ízlésének – mondják – de mi a legváltozatosabb és ízesebb ételeket próbáljuk elkészíteni, megfelelni mindenkinek és kijönni az anyagiakból.
Ez persze nehéz és nagy munka. Marika néninek és Ica néninek, az A és B menü kiszolgálóinak is nagy feladata van. Gyorsan végezni a munkát és figyelni, hogy mindenki a helyes menünél, saját jegyével ebédeljen. A jegyrendszerrel nagyon elégedettek, az eddigieknél mindenképp jobbnak tartják, és örülnek, hogy szeptember óta engedélyezve van számukra a jegy kiadás. Persze konfliktus helyzetek is adódnak, sokan vesztik el a jegyüket, vagy nem jelölnek időben.
Negyed tizenkettő és három között a legtöbben megebédeltek és a maradék nem túl sok. Azt is elviszik a lelkes kutya tulajdonosok, a végképpen fölösleges pedig a disznóknak jut. Mindennap persze friss árut kell szerezni a piacról vagy megrendelésre. Az A menüé a legnagyobb megrendelés, utána jön a húsmentes B, s csak kevesen választják a saláta féléket a C-ben. Hétfőn, az évezred utolsó ebédjén, amikor újból színes terítőkön fogyaszthatjuk el a főzötteket, a menük megszűnnek és finom, változatos étlap készül. Mi már azt is tudjuk, mi kerül akkor terítékre, de nektek csak annyit árulunk el, hogy a tavalyi ivólét felváltja egy finom leves, a többi pedig maradjon meglepetés.
Rácz Saskia