Egy ebéd a konyhában

Új megközelítésben a menza!

Hallhattatok már riportokat, végezhettetek már közvélemény kutatásokat, megvan a véleményetek róla, ami minden egyes ebédnél el is hangzik a legtöbb diák szájából, szóval tudjátok, hogy hogy álltok az iskolai ebédekkel. Az AKG-ban valószínűleg sokkal jobb a közvélemény az ebédekről , mint más iskolában, például az előző iskoláitokban.

Mindenesetre a konyhásokkal valószínűleg nem beszéltetek hosszasabban, s, hogy hogy is készül el a tál étel amit ti délben megesztek, nem hiszem, hogy pontosan tudnátok.

Íme egy riport a konyhás nénikkel!

Nagyon érdekes volt a “kulisszák mögött” Marika nénivel , a szakács iskolát végzett szakáccsal beszélgetni, kipróbálni, milyen is az ebédlők kiszolgálása, és az élelmiszer beszerzővel, Évával beszélni.

Ők teljesen máshogy látják a helyzetet, mint ahogyan mi, a diákok.

A konyhások reggel nyolctól már elkezdik a főzést és egész napukat, nyolc órát, a gőzölgő tálak, főzelékek, edények és ebédjegyek közt töltik. Hogy ezek után este van e még kedvük a családnak is összeállítani valami ehetőt? Ez kétséges.
Marika néni és társai segítenek az étlap összeállításában, ami Éva néni feladata. Ők tudják inkább, mi népszerű a diákok közt, mi fogy a leginkább. Kedvenc ételek közé tartozik a bableves, aranygaluska és tejbegríz, de a menüt egészségesen, kicsiknek és nagyoknak is megfelelően kell összeállítani. Minden héten szerepel gyümölcs, szezonnak megfelelően és változatosan, desszert péntekenként, a két fogás mellett néha savanyúság is. A főétel főzelék, tészta, hús és hal féle, de a diákok kedvéért beiktatták a büfékben népszerű ételeket is, úgymint hamburger, pizza ,falafel és gyrost is egyszer-egyszer, hogy a büféből a konyha felé csábítsák az éhezőket. Ünnepekre azoknak megfelelően mikulás csokit, szaloncukrot vásárolnak.

Olyan, hogy A, B, C menü más iskolában nem létezik. Büszkék is erre persze a konyhások, s véleményük az, hogy jól főznek. Nem lehet megfelelni 300 gyerek ízlésének – mondják – de mi a legváltozatosabb és ízesebb ételeket próbáljuk elkészíteni, megfelelni mindenkinek és kijönni az anyagiakból.

Ez persze nehéz és nagy munka. Marika néninek és Ica néninek, az A és B menü kiszolgálóinak is nagy feladata van. Gyorsan végezni a munkát és figyelni, hogy mindenki a helyes menünél, saját jegyével ebédeljen. A jegyrendszerrel nagyon elégedettek, az eddigieknél mindenképp jobbnak tartják, és örülnek, hogy szeptember óta engedélyezve van számukra a jegy kiadás. Persze konfliktus helyzetek is adódnak, sokan vesztik el a jegyüket, vagy nem jelölnek időben.

Negyed tizenkettő és három között a legtöbben megebédeltek és a maradék nem túl sok. Azt is elviszik a lelkes kutya tulajdonosok, a végképpen fölösleges pedig a disznóknak jut. Mindennap persze friss árut kell szerezni a piacról vagy megrendelésre. Az A menüé a legnagyobb megrendelés, utána jön a húsmentes B, s csak kevesen választják a saláta féléket a C-ben. Hétfőn, az évezred utolsó ebédjén, amikor újból színes terítőkön fogyaszthatjuk el a főzötteket, a menük megszűnnek és finom, változatos étlap készül. Mi már azt is tudjuk, mi kerül akkor terítékre, de nektek csak annyit árulunk el, hogy a tavalyi ivólét felváltja egy finom leves, a többi pedig maradjon meglepetés.

Rácz Saskia