Miért az AKG?


Szinetár Dóra
színésznő, énekesnő


Damásdi Judit
nyelvész


Gáborffy Andrea
vállalkozó


Varró Dániel költő, műfordító


Simon Magdolna


Fekete Zita
kerámiatanár


Szabó Iván
forgatókönyvíró, rendező


Korom Melinda
építészmérnök


Turczi Dávid
mérnök-informatikus


Dr. Garai Gábor
gyermeksebész


Török Mónika, Dr. Abay Péter
ügyvédek


Pogonyi Csaba
közg. hallgató


Kiss Bori, Falus György


Sonnevend Júlia
médiakutató, esztéta


Csáki Judit
újságíró


Földes Péter
újságíró,
Szűcs Édua
grafikus


Jakab Juli
forgatókönyvíró


Vekerdy
Tamás
pszichológus


Nyárai Gerzson
szerkesztő-
műsorvezető


dr. Varga Zoltán

gyerek-
pszichológus


Kászonyi Dorka
divatmarketing
szakember


Elek
Zsuzsa
ügyvéd


Arató
András
Klubrádió


Pistyur
Veronika
TV2


Janda Zsuzsanna
pszichopedagógus,
Karvalics László

egyetemi docens


Steven Spielberg az AKG-ban látott történelemóráról

Szülők, volt tanítványok az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumról

Video összeállítás


 

Néha kételkedem, bár a számok nem hazudnak, hogy már majdnem 21 éve, hogy az AKG tanulójaként megkezdtem középiskolai tanulmányaimat. Ez azokban az időkben egyfajta kuriózumnak számított. Akkor sok változás zajlott le az országban, és egy ilyenfajta iskola csodaszámba ment.
Még mostanában is eszembe jut néhány élmény a "szürke AKG-s hétköznapokról", az alkotókörökről, vagy a nomádtáborokról.

Évek múltán úgy megyek be, mintha nem egy oktatási intézménybe mennék, hanem inkább "haza". Mindig fogad egy kedves szó, egy mosoly, egy emlék a múltból.
Szerencsésnek mondom magam, nemcsak azért, mert "AKG-s vagyok és az AKG-s kultúra része", hanem mert olyan élményekben és tapasztalatban volt részem, amelyek a mai napig segítenek eligazodni az életben. Valóban, sokszor hallottam, hogy az AKG az életre kíván felkészíteni: gyerekeket tanít és nem tantárgyakat. Ezt, az évek előrehaladtával egyre inkább így látom.
Más középiskolákban a diákoknak kell igazodni az iskolához, és az iskola a legkisebb mértékben sem igazodik a diákokhoz. Tapasztalatom szerint az AKG-ban az igények mindkét oldalon megfogalmazódnak, és a "megoldások" valahol félúton találkoznak. Szerintem ez a mai napig egy másfajta, nem tipikus megközelítése a középiskolai életnek és értékrendnek.
Nem mondom, hogy mindenkinek "bejön", de biztos vagyok benne, a sikertörténet több mint a bukás. Tapasztalatból mondom, nem egyszer téptem a hajam matematika órán, vagy tanultam hajnalig valami epohazáróra, mert előzőleg nem ment minden úgy, ahogy kellett volna. Ma már nagyon hálás vagyok a törődésért, és azért, mert nem adtam fel, valami mindig motivált, túl azon, hogy valamilyen szinten teljesítsek.

Sokat köszönhetek Horn Györgynek, Misikének (Misley Judit), Gáncs néninek, Hantikának (dr. Hantos István), Bárd Áginak, Kelemen Hajnának és Bujdosó Emmának, aki sajnos már nem lehet köztünk. Igazából tulajdonképpen majdnem mindenkinek szeretném megköszönni a fáradozását. Azt hiszem, meglett az eredménye.

Az AKG-ban számomra talán a döntéshozás szabadsága jelentette az abszolút első helyet. A mai napig igyekszem tiszteletben tartani mások szabadságát, és ugyanezt várom el környezetemtől is. Sok "nem-AKG-s" számára talán nehéz elképzelni a maga által összeállított órarendet és a hozzá választható extrákat, de nálunk ez már egy idő után "igénnyé" vált, s hőbörögtünk, ha megmondták, mit csináljunk. Pedig előfordult, hogy megmondták, csak AKG-s módra. Megmondta éppen az aki, vagy akik, s én észre sem vettem, hogy átvágtak. Eredetileg pont az ellenkezőjét akartam annak, amiért most rajongok, ami távol állt tőlem egy fél órája. Persze, ha nem sorakoztattak volna fel meggyőző érveket, akkor soha nem jut eszembe megváltoztatni a véleményemet.

Az AKG óta "tudatos felnőtté" váltam. Igyekszem odafigyelni másokra, mert tudom, rám is odafigyeltek, és odafigyelnek ma is. Köszönöm a törődést, az odafigyelést, az iránymutatást!

Simon Magdolna

Végzettségeim

Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészettudományi Kar
Magyar-történelem szak

Mercer County Community College, Trenton, New Jersey, USA
Business Administration

New York Institute of Technology, New York, New York állam, USA
Master of Business Administration in Management, Marketing

Állásaim

Batthyány Kázmér Gimnázium
William Grant and Sons Ltd., Edison, New Jersey, USA
Hewlett-Packard Magyarország Kft.