Szubjektív

Tartalom

1. szám 1997. február 27. - március 12.

A szalag avatása

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium február 27-i szalagavató programja:

Megnyitó
Szalagtűzés
Ilyenek voltunk
táncok: Bécsi keringő, Polka, Kacsatánc, Rock and Roll, Latin tánc, Össztánc

A táncprogramok közt fellép az AKG Kamarakórusa, Dalfaragó köre és táncegyüttese. Zene: Netti és a Kabala Band.


PolkaA polka A polkát a hagyomány szerint Anna Schlezakova cseh parasztlánytól tanulta meg 1830-ban egy prágai diák, aki elterjesztette a prágai bálokon. Az új cseh tánc 1839-ben Bécsbe, később Párizsba került. A polka divatba jött, valóságos polka-láz tört ki Párizsban, Oroszországban, Lengyelországban, és minden olyan helyen, ahol a francia ízlést tekintették irányadónak a némettel szemben. A polkát a szabadság és szerelem táncának érezte a fiatalság.

Nádas Kata


Rock and roll A rhytm and bluesból és a country and westernből kialakult zenei stílus, szélsőségesen lüktető ritmikával és szabványosított hangszereléssel. A rock 'n' roll a fiatalok emancipációs törekvéseinek szimbóluma lett és szorosan összefüggött a szubkultúrák kialakulásával (pl: rockerek, teddy boys). A Rock 'n' Roll elleni tiltakozást már maga a szóösszetétel ( a fekete szlengben szexuális közösülés), valamint az a körülmény is szülte, hogy a fehérek itt első ízben azonosították magukat az eddig „race music"-ként, faji zeneként diszkriminált „fekete zenével". A legnagyobb rock and roll sztárok: Bill Haley, Chuck Berry, Little Richard, Elvis Presley és Chubby Checker. A R'n'R teremtette meg az alapot a Beatles szenzációs világsikeréhez. Az 50-es években a rock 'n' roll és a hozzá tartozó tánc járványszerű gyorsasággal elterjedt, és ma is hódít szerte a világon.

Frutty Et Gonzales


Keringő Más néven valcer (a német walcen - kerengeni szóból). A 18. sz. utolsó negyedétől kezdve ismert. Háromnegyed ütemű, páros társasági tánc, amelyre az jellemző, hogy a párok forogva, lábukkal mintegy köröket leírva haladnak előre. 1786-tól táncolták először operaszínpadon. Az előkelő társaság elitélő kritikája ellenére a társadalom összes rétegében elterjedt.

Frutty Et Gonzales