Szubjektív

Tartalom

7. szám 1997. szeptember 18. - október 1.

Az AKG valamennyi, iskola egészét érintő információja - nyilvános (Ebihal)

Hétfő

beküldött tudósítónk jelenti

A hétfő a tanári értekezlet napja az AKG-ban. Ezeken születnek azok a döntések, melyek mindnyájunk életét befolyásolhatják több-kevesebb mértékben, de az iskola életét mindenképpen. ...az iskola egészét érintő kérdésekben kizárólag a nevelőtestület dönthet (Ebihal). A hétfői értekezlet egy információs fórum is a tanárok részére, hiszen itt érdemes bejelenteni, meghirdetni minden programot. A Szubjektív úgy tervezi, hogy megpróbál objektív tájékoztatást adni ezekről az értekezletekről, hiszen eddig nem volt lehetőség arra, hogy az iskola diákjai részletekbe menően is megkaphassanak minden információt, megismerhessenek minden megszavazott döntést. Pár szót általánosságban az értekezletekről. Minden hétfőn, 16 órakor kéne elkezdődnie a földszinti nagy tanáriban. A pontos kezdés elképzelhetetlen, tavaly fél órás csúszás is előfordult. Sokszor szó esett már erről a problémáról, történtek fogadkozások, fenyegetések, könyörgések, de nem sikerült gyökeresen változtatni azon a szokáson, hogy 16 óra 10 perckor még igazából egyik tanár se gondolja úgy, hogy el fog kezdődni. Jellemző még az értekezletekre, hogy a tanárok kb. 15%-a - bár valószínűleg odafigyel a történtekre - dolgozat- és feladatjavításokkal tölti az időt. Az értekezlet időtartama minimum egy óra - sokkal hosszabb is volt már - és utána szoktak lenni a különböző patrónusi, iskolavezetési, munkaközösségi stb. értekezletek, melyekben a tanárok jelentős része érintett. Az ülést idén augusztustól az iskola igazgatója - Szűcs Tamás - vezeti, eltérően az eddigi eljárástól, mivel eddig ezen az iskola pedagógiai vezetője - Horn György - elnökölt. Az értekezleten megközelítően 30-40 tanár vesz részt az AKG-ban tanító 70-80 tanárból. A tavalyi évben gyakran vett részt az értekezleteken az akkori első évfolyamból Vidák Rózsa, a második évfolyamból pedig Gabos Luca és Galambos Márton. Hogy tudjátok: a tanári értekezleteken részvételi és felszólalási joga van az évfolyam megválasztott képviselőinek.

1997. szeptember 8. hétfő (a tanév 2. értekezlete)

16 óra 10 perckor az igazgató megnyitotta az értekezletet. - Az ülés előtt a (no reklám) munkatársa a Hepatitis B vírus elleni oltásról osztott ki szóróanyagot, majd felhívta a figyelmet arra, hogy cégük 50 megrendelt oltás esetén jelentős kedvezményt ad (érdeklődni a patrónusoknál lehet). - Az évfolyam-osztályfőnökök beszámoltak a nyitótáborokról. - Az igazgató ismertette az első félévi munkarendet (lásd melléklet). Sík Eszter felvetette, hogy szerinte az AKG születésnap megtartására jobb lenne a péntek, mert szombaton nagyon kevesen szoktak bejönni. - Az igazgató bemutatta a nevelőtestületnek az új munkatársakat (lásd melléklet). - Forgács Tamás bemutatta a számítástechnika munkaközösség új és külsős munkatársait, hivatkozva arra a korábbi kérésre, hogy a nevelőtestület ismerhessen meg az iskolában tanító minden külsős tanárt is (lásd melléklet). Ezen kívül nyilvánosságra hozta, hogy a tervnek megfelelően a Soros terem ezentúl könyvtárszerűen működik, oda napközben bárki bemehet dolgozni (internet hozzáférési lehetőség is van), kivéve, ha előre bejelentett órát szeretne ott tartani valamelyik tanár. A nyilvános hozzáférés 3 és 6 óra között azonban garantált. A tanároknak minimum 1 nappal a tervezett tanítás előtt kell jelezni ezt az igényt Keresztély Zsoltnak, a terem rendszergazdájának. - Horn György ismertette az új jövedelem-fizetési struktúrát, majd a Harsi elmondta az ösztöndíjra való jelentkezés mikéntjét. - Horn György felhívta a figyelmet a leendő pedagógiai műhelyre és megkérte az érdeklődőket, hogy csak akkor jelentkezzenek, ha rendszeresen részt tudnak venni ezeken. - Rataj János gazdasági vezető beszámolt az iskolabusz kapcsán a biztosítóval történt új megállapodásról, miszerint ezentúl baleset esetén, ha a busz vezetője a hibás, az általa fizetett önköltség száz ezer forintra emelkedett. - Simon Tamás kifogásolta, hogy erről a megállapodásról nem született nevelőtestületi döntés.

1997 szeptember 15. hétfő (harmadik értekezlet)

16 órakor 9 tanár tartózkodik a teremben. 16 óra 12 perckor az igazgató megnyitja az értekezletet. - Az igazgató bejelenti, hogy C menüként fel lehet venni a salátát vagy a müzlit. - Kihirdeti, hogy a karácsonyi ajándékozás szervezésére szeptember 30-ig kell beadni a pályázatot. - Szeptember 30-ig a patrónusoknak be kell írni a bizonyítványba az ez évben felvett tantárgyakat. - Az igazgató ismerteti, hogy megérkezett Svédországba a 26 tanuló és a 4 tanár. A svédek márciusban jönnek. - Elkészült a csibeterem-beosztás, szerdánként minden csibe adott helyen tarthat csibegyűlést. - Az igazgató felhívja a figyelmet arra, hogy az évfolyam-ösztöndíjasoknak, valamint azoknak, akik nyáron dolgoztak, adószámot kell kérniük az APEH-től, csak így lehet őket kifizetni. - Az igazgató szóvá tette, hogy idén is nagy a felvett órákhoz képest az elmászkálás, figyelmeztetett, hogy az órarenden csak kivételes esetben lehet változtatni. - Rataj János tájékoztatta a tantestületet, hogy a kapott szakkönyvtámogatásról milyen típusú számlákat hozzanak. - A Harsi tájékoztatott, hogy a harmadikosok 3 napos kommunikációs gyakorlaton vannak. - Elmondta azt is, hogy az iskolával szerződésben lévő kapás utcai rendelőben milyen szolgáltatásokat nyújtanak. - Simon Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy az előző értekezleten megjelent cég, mely a Hepatitis B elleni oltóanyag kapcsán tájékoztatott kedvezményes ajánlatáról, etikátlanul és erőszakosan viselkedett, hiszen arról nem kapott a tantestület tájékoztatást, hogy máshol is megrendelhető az oltás hasonló kedvezményekkel. - Farkas Juli pszichológus tájékoztatott, hogy kéthetente szerdánként a tanárok részére drámapedagógiai képzés indul. - Bencze Enikő megkérte a patrónusokat, hogy gyűjtsék össze, hány érdeklődő lenne a Kortárs Táncszínházi Együttes műsorral egybekötött beszélgetős előadására. - Horn György felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolában néptánc-csoport kezd szerveződni. - Elmondta azt is, hogy szeptember 25-én vagy 30-án televíziós forgatócsoport jön az iskolába, és az iskola tanulóinak valamint tanárainak lehetőségük van szerepelni a készülő produkcióban. - Szalontai Ágnes tájékoztatott a leendő franciaországi utazásukról, és megkérte a patrónusokat, hogy a hiányzó 8 helyre még próbáljanak jelentkezőket szerezni. A 30 tanuló október 24-től november 9-ig lesz távol. Az utazás költsége kb. 40 ezer forint. Az értekezletnek 16.55-kor lett vége.

-baranyai-