Szubjektív

Tartalom

8. szám 1997. október 2. - október 15.

Dallas

Percek múlva Southfork

Az a bizonyos péntek este: a függöny ráncolja homlokát, a bojler berezonál, a coca colás üvegben pezseg a szénsav. Péntek este. Még néhány perc, és kezdődik a Dallas.

Józsi bácsi is befejezi a rágódást a kolbászon, Marika néni is kifelé keveredik már a mosásból, a kis Misike pedig teljesen fel van villanyozva.

Közben a képernyőn mosóport kínálnak, majd pelenkát, amelyhez nem kell mosópor. Aztán hirtelen... berobban a bemondónő. Úgy tetszik, mintha hasmenése és székrekedése lenne egyszerre. Kékre, lilára, zöldre van kikenve, ájultan, elaléltan mosolyog, és jelt ad: kezdődhet a közvetítés... Southforkból!

Dallas. A város, ahol sohasem esik az eső, nincs hidegfront, mindig hétágra süt a nap. A város, ahol az egyik autó Mercédesebb, mint a másik. Egy hely, ahol feltámadnak a holtak, látnak a vakok, beszélnek a némák. Ahol minden mindig olajozottan működik.

DallasLám, most is, Cliff kölcsön kér Pamelától egy-két milliót, hogy megadhassa Samanthának azt az összeget, amelyet azért kért kölcsön hogy kifizethesse tartozását Pamelának. Közben csak úgy mellékesen kinevezik az olajellenőrző bizottság fejévé szegény fejét. Aztán látszik Bobby Ewing jóképű felsőteste. Az őszhajú Jockey, a főgonosz, megint szemétkedik, megcsalja, akit eddig még nem csalt meg. April Stevens a tükörnél borotválkozik, ezalatt kint az asztalon, a reggelinél már készülődik a százféle felvágott.

Józsi bácsinak ki kéne menni, de nem mer, fél, hogy lemarad valamiről. Marika néni megigazítja a szoknyáját, elsimítja a haját, de szeme, szemüvege a képernyőn. Misike még mindig izgatott, bizsereg a talpa. Érthető is, a Dallas megy a televízióban... maga a Dallas!

Percek, tízpercek, negyedórák telnek el. Kint egyre jobban besötétedik. A függöny ráncolja a homlokát, a bojler berezonál, a coca-colás üvegben pezseg a szénsav.

Ám lassan véget ér a péntek, véget ér Southfork, véget ér a fényűzés. Józsi bácsi újra nekiesik a kolbásznak, Marika néni ismét nekiveselkedik a mosóteknőnek, Misike nekirugaszkodik házi feladatának.Mert valaminek történnie kell a következő Dallasig.

- münz -