Szubjektív

Tartalom

9. szám 1997. október 17. - november 5.

Büntessük, vagy engedjük?

Néhány éve hazánkban is felmerült a könnyűdrogok használatának és terjesztésének legalizációja (törvényessé tétele), melyet néhány közéleti személyiség is támogatott (itt elsősorban Konrád György közíró nevét szokták megemlíteni). A teljesség kedvéért szeretnénk itt felsorolni azokat az indokokat, melyeket a legalizáció érdekében szoktak említeni (hogy mi igaz a lentiek közül és mi nem, az évtizedes viták tárgya, és úgy véljük nem a mi tisztünk ezt eldönteni).

– Miért lett illegális a kender: A 30-as években született meg az az ötlet, hogy a papír gyártása olcsóbb kenderből. Azok a vállalatok, melyek fából készítették a papírt óriási kormány és média befolyással bírtak, ők voltak a fő felelősei a kender betiltásáért.
– A kendernek rengeteg további hasznosítási területe van: élelmiszer (a kendermag gazdag fehérjetartalmú, ellenálló a növény, a szójánál egészségesebb), fűtőanyag (környezetbarát, fém és kénmentes benzin készíthető belőle), ruhaanyag (nagyon tartós), gyógyszer (ezerféle felhasználási módja van, 1937-ig használták is), építőanyag (kompozit deszka, műanyaggyártás)
– Nem okoz agykárosodást - például az alkohollal szemben. A benne lévő vegyi anyag hasonlít egy agyi kemikáliához, csak "csiklandozza" az agysejteket, míg az alkohol toxinokat (mérgek) termel.
– Sokkal kevesebbet használják, mint a cigit. Nem okoz akkora tüdőkárosodást.
– A dohányzással szemben, biztosan nem okoz rákot.
– Nem okoz fizikai függőséget. Pszichikai függőséget csak annyira okoz, mint a kávé, a csokoládé, a televízió, a sport, vagy a társaság.
– THC-t tartalmaz (vegyi anyag, ez okozza a kellemes, furcsa érzést), mely tágítja a tüdőt, segíti a kosz és a füst távozását.
– A THC gyorsan lebomlik. - Ellazít, segíti az egészség megőrzését, javítja a közérzetet.
– Nem igaz az, hogy emlékezet-kiesést okoz (legfeljebb rövidtávút, használatakor).
– Nem igaz, hogy gyengíti az immunrendszert.
– Nem igaz, hogy csökkenti a tesztoszteron-szintet (növekedési hormon).
– Nem igaz, hogy belépő-drog a kemény-drogokhoz. Csupán annyi igaz, hogy a drogkereskedőknél a kender mellett általában megtalálható a többi drog is, ami megkönynyíti a rendszeres marihuána-használóknak a hozzájutást, könynyebben ki tudnak mást is próbálni. A legalizálással megoldódna ez a probléma.
– Nincs hatással az autóbalesetek számára, a beszívott vezetők sokkal jobban kontrollálják magukat (mint például a részegek).
– A marihuánát a keleti kultúrákban és Jamaicában munka-motivátorként használják, nem igaz, hogy lustává tesz.
– A legalizálás csökkentené a gyerekekben a tiltott gyümölcshöz való hozzájutás miatti késztetést.

Nyuszi úr