Szubjektív

Tartalom

9. szám 1997. október 17. - november 5.

"Nem szállhatok ki közben"

Interjú egy AKG-s drogfogyasztóval

- Szerinted hányan használnak az iskolában drogokat és miket?

- Ezt nem tudom pontosan, de nagyon sokan. Más iskolákhoz képest sokan. És nem csak könnyebb drogokat, mint fű, vagy hasis, hanem LSD-től kezdve sokmindent. Azt hiszem van olyan is, aki lövi magát.

- Ebben biztos vagy?

- Azért lehet sejteni, több helyről hallottuk.

- Te mikor használtál először, mit és hol?

- Azt hiszem 14 voltam, voltak nálunk német vendégek és ők hoztak. Velük próbáltam ki a búcsúbulijukon.

- Milyen nehéz hozzájutni a drogokhoz az iskolában?

- A fűhöz, a hasishoz nagyon könnyű. Van olyan, hogy az egyik órán szólok valakinek és a másik órán meg is kapom. Az LSD-t nem tudom, mert ilyeneket nem szereztem az iskolában.

- Akik árulják, miért árulják? Hasznot akarnak belőle, vagy csak barátságból?

- Először csak barátságból, de minél jobban benne van valaki ebben a társaságban..., tehát egyszer csak belekerül, aztán nincs miből előteremtenie az anyagot. Az, hogy minden hétvégén elmegyünk és beszívunk, meg betrippezünk (LSD utazás...a szerk.), ahhoz azért pénz is kell. Tehát egy idő után már anyagi vonzata is van az árusításnak. Tehát hogy pénzért adom, és hogy valakit átverek, főleg akit nem szeretek. Ilyen előfordulhat.

- Tehát az iskolában gyakran előfordul, hogy nem csak barátoktól veszi az ember, hanem olyantól is, akit esetleg nem is ismer, csak tudja róla, hogy árul?

- Nem tudom, mert én mostanában nem szoktam venni, nem élek mostanság ezekkel. De amennyire látom, van olyan, hogy valakik nagyon keveset beszélnek egymással, ritkán, és néha megmutatják, hogy mennyi pénzért mennyit kaptak. Volt már egy jó pár eset az iskolában, hogy valakit a pénzéért nagyon-nagyon átvertek, keményen. Felét kapta másfélszeres összegért.

- Mi a következménye ennek?

- Semmi, az illető vagy azt mondja, hogy nyald ki a seggem, vagy pedig azt mondja, hogy hát mindegy, ettől is beállok, megéri a pénzét.

- Te miket használtál és milyen időközönként?

- Először hasis, meg fű, ezekkel indultam, nagyon sokáig csak ez volt, aztán LSD bélyegek, aztán más nem is, mert minek. Most nagyjából semmit nem szívok, csak 3-4 havonta egyszer hasist. A füvet nem szeretem, az nagyon gyenge.

- Szerinted a fű, a hasis és az LSD közül rá lehet szokni valamelyikre?

- Persze, rá. Szerintem a fűre, meg a hasisra is rá lehet szokni, csak nem igazán veszi észre az ember. Amíg benne voltam a dologban, amíg hetente kétszer háromszor történtek ilyen bulik, amik kizárólag azért voltak, hogy beszívjunk,... szóval nem veszi észre az ember. Utólag, így visszagondolva, szerintem rá lehet szokni. Néha most is rohadtul tud hiányozni. Ezt addig nem veszi észre az ember, mert úgy gondolja, hogy most ez van, de akármikor leállok, és nem lesz vele semmi gondom. Amikor ki akartam szállni az egészből, akkor esett le, hogy kurvára hiányzik, meg tényleg elég rossz, hogy nincsen, ideges tőle az ember. Az LSD-re meg duplán. Az keményebb.

- Milyen hatása van, amikor hasist használsz, vagy LSD-t?

- Ezt nagyon nehéz elmagyarázni. Máshogy látom a dolgokat, a világot, máshogy érzékelek mindent, felszabadultabb az ember, könnyelműbb és kevésbé koncentrálóképes. Van amikor beszívok és fogalmam nincs, hogy mi történik körülöttem, hogy ki miről beszél. Az LSD-vel az első tapasztalatom az volt, mintha ezerszer egymás után beszívtam volna. Kellemes, meleg érzés volt.

- Hogy sikerült ilyen radikálisan lecsökkentened a használatot? Leszokottnak tekinted magad?

- Leszokottnak nem, mert még mindig bennem van ez az érzés, hogy de jó lenne most elszívni egy spanglit. De a trippre mondjuk nem vágyom, és ebben nagy szerepe van annak, hogy voltak azért rossz utazásaim, nem is egy. Baromi rosszul éreztem magam, nem kívánom senkinek, mert nem egy kellemes érzés. A szívással kapcsolatban meg ha én bármikor úgy gondolom, hogy abbahagyhatom, akkor az olyan is legyen.

- Te most úgy gondolod, hogy bármikor abbahagyhatod a füvezést?

- Igen, de leszokni soha nem fogok róla, mert mindig bennem lesz. De az, hogy nem nyúlok hozzá, azt meg tudom csinálni. Ezt tudom már kontrollálni, nem úgy, mint régen.

- Könnyűdrogokkal voltak rossz tapasztalataid?

- Nem, talán csak ha tömeg van, akkor nem érzem magam olyan jól. Semmi hányinger, rosszullét, rosszkedv,... ilyen soha nem volt.

- Milyen jellemzői vannak egy rossz LSD utazásnak?

- Egyszer nagyon rossz kedvem volt, kivoltam és arra rávettem egy trippet és utána sírógörcsök jöttek és nem tudtam leállni. Baromi rossz volt, mert már kurvára abba akartam hagyni az egészet és az istennek nem ment. Aztán nagy nehezen sikerült, akkor egy fél óráig röhögőgörcsöm volt, akkor kiröhögtem magam, utána megint bőgtem és elég fárasztó ezt csinálni 12 órán keresztül. Ez sokáig tart és egyszerűen nem szállhatok ki közben belőle. Az ember, ha bevesz egy trippet, akkor ott kész. Akkor jön a hatás és nincs semmi ellenszer, amit bevehetnél, hogy gyorsan leszállj róla. A másik esetben, ott is sokan voltunk, meg ideges voltam valamitől, baromira nem tetszett az egész. Olyan, mintha az embernek rossz kedve volna, csak sokkal erősebb, meg sokkal undorítóbb.

- Hol jutnak hozzá a gyerekek életükben először a drogokhoz?

- Főleg bulikban, meg rábeszélik egymást. Olyanok beszélik rá őket, akik már ismerik ezt az érzést. Bulikon, meg szalagavatón, meg iskola-rendezvényeken. Nagyon sok ember van, aki iskolai rendezvényen, táborokban próbálta ki először.

- Tudsz árakat mondani?

- Most feljebb mentek, ezeröt, kétezer körül van a fű. A bélyeget nem tudom, de hát gondolom az is hasonló árban van. Egy egyszerű bélyeg, tehát nem egy duplán átitatott, vagy túlitatott, az is ezeröt körül lehet. Nem tudom pontosan.

Nyuszi úr