Szubjektív

Tartalom

9. szám 1997. október 17. - november 5.

Mik azok a könnyűdrogok?

KenderA kender: Számunkra a kender a cannabis sativa-nak nevezett növény. Lágyszárú, évelő, kétlaki növény, amely meleg éghajlat alatt bárhol megterem. Vad változatai 2-3 méter magasra is megnőnek, a melegházban termesztett hibridek (lámpás növények) átlagos magassága 120-180 cm. Könnyen felismerhető jellegzetes, fogazott leveleiről. Ezen kívül még sok más növény van, amit kendernek hívnak. A nálunk is elterjedt, allergiát kiváltó vadkender nem azonos a kenderrel. A kender rostja a legismertebb része a növénynek. Angolul maga a kender szó kenderből készült kötelet, zsinórt is jelent. A Cannabis: A Cannabis legtartósabb kendernövény, és belőle készül a legjobb ruhaanyag a kanavász. A Cannabis növénynek még három fontos része van, melyek más kender-növényeknél nem hasznosíthatók. Ez a húsa, a magja és a virága. A húsát fűtőanyagként és papírgyártás alapanyagaként lehet használni. A magja alkalmas mind emberi mind állati fogyasztásra. A magjából préselt olajat festékek és lakkok alapjaként lehet használni. A virágjából és a leveleiből származó ragadós gyantának az oldatát vagy keverékét kábítószerként lehet használni.

A marihuána: A marihuána szó egy mexikói szleng, amely a 30-as évek második felében vált ismertté az amerikai média és a kormány programsorozatai során. A szó a Cannabis gyantás részére utal. Ma kendert (ez a gyökerét, a szárát jelenti) birtokolni törvényes, marihuánát (virágát, rügyét, levelét a kendernek) tartani viszont tilos. A mag birtoklása és fogyasztása is legális, amennyiben sterilizálva van (nem hajt ki). A kábítószeres szlengben a marihuána a női kender szárított felső része (virág, levél). Ezt csavarják cigibe (joint).

THC: A Cannabis fő pszichoaktív hatóanyaga a THC (delta-9-tetrahydrocannabinol). Ez az anyag okozza a "betépettséget", amelyért a drogot elsősorban fogyasztják. Pontos hatásmechanizmusa nem ismert, valószínűleg az agyban és az egész testben mindenfelé elhelyezkedő, THC-hez hasonló molekulák fogadására felkészített cannabinoid-receptorok ingerlésével váltja ki hatását. A füvet akkor nevezik jónak, ha a THC tartalma legalább 1%.

A hasis: A megtisztított kender-levelekből etilalkoholban kiáztatják a levél-gyantát. Az eredmény egy barnás-feketés massza, melyet dohányba keverve szoktak szívni. A hasis sokkal koncentráltabban tartalmazza a THC-t, így sokkal hatásosabb. A normál dózis 1 gramm, túladagolás 3 grammnál jelentkezik. A felhasználóhoz zöld, barna vagy fekete összepréselt lapocskákban, vagy gumós kockákban jut el.

nyuszi úr