Szubjektív

Tartalom

19. szám 1998. november

akg.hu

Ebben a rovatban az AKG internetes újdonságairól adunk híreket.

Szeptemberben, az új hetedikes évfolyam indulásával egy időben kezdte meg működését az évfolyam weblapja Nógrádi Zoltán patrónus szerkesztésében (www.akg.hu/pagony). Zoli honlapszerkesztési műhelyt is szervezett a "kicsiknek".

Az AKG weblapjára újabb információk kerültek fel: a tanév teljes programja (fogadóórákkal, szülőikkel, rendezvényekkel együtt), az iskola továbbtanulási statisztikái.

Beindult az AKG.net az iskola Internet-oktatási weblapja (www.akg.hu/net). Aki többet szeretne tudni az Internet által nyújtott lehetőségekről látogassa meg a lapot. A lap tartalma folyamatosan bővül, jelenleg az e-mail-ezésről, a web-böngészésről, a html és a vrml nyelvről, a UNIX-ról, az ICQ-ról és az IRC-ről kaphatóak információk.

Megjelent a neten a Kozmológia weblap (cosmo.supernova.hu). A lapot Münz Márton, Széchy Tamás és Hoffmann Dániel szerkesztik.

Több újságcikk is foglalkozott a közelmúltban az AKG weblapjaival. Elismerő kritikát kapott a Csillagász alkotókör és a Filmklub alkotókör lapja, cikk kerülhetett a SuliNet magazinba a www.akg.hu-ról, a Tandem magazin szerzője pedig egyenesen a legjobb középiskolai weblapnak találta homepage-ünket. A cikkek megtekinthetőek a www.akg.hu/akgrol címen.

Nemsokára rengeteg fogalmazvány jelenik meg a Takács Géza által vezetett Irodalom alkotókör lapján (www.akg.hu/irodalom). A november elején indult lapon jelenleg az alkotókör bemutatkozása olvasható.

AKG Fórum néven született egy weboldal, mely az AKG Internet-kommunikációs lehetőségeit sorolja fel (www.akg.hu/forum). Lehetőség van jelen idejű csevegésre a www.akg.hu/flashchat lapon, a Virtuális Faliújságon üzeneteket lehet hagyni (www.akg.hu/faliujsag), a Drog oldalakon a kábítószer-használat kapcsán lehet diskurzust folytatni (www.akg.hu/drog).

A Sulinetnek köszönhetően minden középiskola internetes eléréssel rendelkezik. Ezt sok cég ki is használja, összegyűjti az iskolákhoz kapcsolódó e-mail címeket és körlevelekkel bombázzák a tanárokat, esetleg a diákokat is (zárójeles megjegyzés: az adatvédelmi törvény értelmében bárki kérheti az ilyen lista tulajdonosát, hogy az ő címét azonnali hatállyal vegye le a listáról, ha egy körlevél érkezik a címére). Az is előfordulhat, hogy olyan levél érkezik valakihez, ami őt ugyan nem érdekli, de mást esetleg érdekelhet az iskolapolgárok közül (pl. kirándulási lehetőségek, könyv-, CD ajánlat, verseny-információk, stb). Ebben az esetben lehetőség nyílt az ilyen levelek publikálására és archiválására. A levelet az f (forward) billentyűvel a hir@akg.hu címre kell elküldeni. Az ilyen levelek moderálás (cenzúra) után az AKG Hírcsatornájára kerülnek, mely a www.akg.hu/~hir címen tekinthető meg. Ha valakinek közérdekű közleménye van, azt is elküldheti a hir@akg.hu címre.

Három AKG-s levelezőlista indult be a közelmúltban (sokszori próbálkozásra sem sikerült a saját rendszerünkön levelezőlistát üzembe helyezni, ezért az eGroups nevű ingyenes levelezőrendszer szolgáltatását vettük igénybe). A levelezőlistára bárki jelentkezhet, és a lista tagjai e-mail leveleket küldhetnek a listára, amiket minden lista-tag megkap. Az "akg" nevű levelezőlistára olyan személyek jelentkezzenek, akik szívesen diskurálnának bármilyen AKG-s témában, tanításról, menzáról, bulikról, szóval bármiről. Az "akg-internet" listán természetesen az internetezésről lesz majd szó, a lista tagjai egymás segítségével fedezhetik fel a netet, kérdéseket tehetnek fel a lista tagjainak ha valamilyen problémájuk van, illetve ötleteket adhatnak egymásnak. Az "akg-pedagogia" listán az AKG-ban folyó képzésről és más alternatív pedagógiai képzésekről lehet majd társalogni. A listákra jelentkezni úgy lehet, hogy egy üres levelet kell küldeni az akg-subscribe@egroups.com, akg-internet-subscribe@egroups.com, illetve az akg-pedagogia-subscribe@egroups.com címre. Ezután egy angol nyelvű válasz érkezik, melyre a reply (r billentyű) leütésével kell válaszolni - ezzel kell megerősíteni a listán való részvételt. A listákra a lista tagjainak az akg@egroups.com, akg-internet@egroups.com, illetve akg-pedagogia@egroups.com címen lehet hozzászólást küldeni. A listáknak weben található archívuma is van, a www.egroups.com/list/akg (akg-internet, akg-pedagogia) címeken - ezek mindenki számára nyilvánosak. A listát lemondani az akg-unsubscribe@egroups.com (akg-internet-unsubscribe, akg-pedagogia-unsubscribe) címekre írva lehet.

et