Szubjektív

Tartalom

19. szám 1998. november

Hetfo.jpg (5438 bytes)

Hétfő

A Hétfő rovat az AKG nevelőtestületi értekezleteiről történő tudósítás volt a Szubjektív eddigi másfél éves történelmében. A jövőben a rovat - nevét megtartva - az iskolával kapcsolatos híreket közöl a kedves olvasókkal. A hírösszeállítás egy része továbbra is a hétfői értekezletek döntéseiből, az ott elhangzott információkból áll majd, de reményeink szerint kiegészül más forrásokból származó hírekkel is. Most tehát a 98/99-es tanév első hírblokkja következik.

A nyáron 8 AKG-s táborban vehettek részt a tanulók (alkotó, nomád, csillagász, aggteleki, 2 vízitúra és 2 erdélyi táborban).

A májusban érettségizett 82 tanuló közül 55-öt vettek fel elsőre felsőoktatási intézménybe (legtöbbjüket a Közgázra). (Helyesbítés: 89 érettségizett tanulóból 63-at vettek fel - ez 70%-os arány... lásd Továbbtanulási statisztika)

A most érettségizett AKG-sok közül sikerrel tették le az idegenforgalmi vizsgát szeptember 26-án azok, akik ezt a képzést választották.

Beindult az ötödéves PR szakreferens 2 éves képzés az iskolában. Jelenleg 63 ötöd és hatodéves érettségizett tanuló tanul az AKG-ban.

Az iskola új tanára Deme Judit, aki a III. és IV. évfolyamon tanít magyart.

Elment az AKG-ból Tremkó Mariann, az iskola drog-konzultánsa.

9 pályázó közül eddigi üzemeltetője nyerte el az iskolai büfé üzemeltetési jogát. A büfé szolgáltatásaival a felmérés szerint az iskola tanulói teljesen meg voltak elégedve.

A hévízi Alternatív Közgazdasági Gimnázium jelentős mértékben eltért az AKG programjától, ezért iskolánk felkérte őket, hogy változtassanak nevet.

A nevelőtestület döntése alapján az iskola nem hoz létre külön közalkalmazotti tanácsot, a nevelőtestület maga gyakorolja a jogokat.

Október 7-én el lettek árverezve az évek óta nagy mennyiségben felgyülemlett, gazdátlan talált tárgyak.

Elkezdődtek a IV. évfolyam szalagavató-táncpróbái szerdánként és csütörtökönként a tornateremben.

Október 19-én este a Csillagász alkotókör Neutron csillag fesztivált rendezett az iskolában (előadásokkal, bemutatókkal).

A Kiadó felé vezető folyosórészt a Kiadó raktározásra használja, ott már nem lehet átmenni az iskolából.

Október végén petíciót nyújtott be az iskolának a IV. évfolyam tanulóinak egy része. A 36 végzős diák által aláírt fogalmazvány szerint az őket tanító tanárok egy része nem tesz meg mindent a megfelelő képzés érdekében, tanórák maradnak el, illetve szerintük nem alkalmas tanárok végzik el a helyettesítés feladatát. Legsúlyosabb kritikák amiatt érték a tanárokat, hogy a negyedikesek szerint sokkal többet foglalkoznak saját kisiskolájukkal mint velük (sok órán helyettesítés volt, amikor a szaktanár például témahéten volt a kisiskolával). A témáról az érintettek több alkalommal is megbeszéléseket folytattak, több félreértés is tisztázódott. Láthatóan mindkét fél törekszik a konszenzusra. A további egyeztetések és megbeszélések a szaktanárok és csoportjaik közt folynak.

Az iskola tanulói este 10 után csak tanárral együtt tartózkodhatnak az iskolában. 10-ig igazgatói engedéllyel tanár nélkül is bent maradhatnak.

Ismét lopások történtek az iskolában. Táskákból emeltek el értékes tárgyakat, valamint egy tanuló szekrényét is feltörték.

Az AKG alapítvány számlájára a személyi jövedelemadók 1%-ából 2 millió forint folyt be. Az alapítvány az összeget a tanulói ösztöndíjakra és szociális juttatásokra fordítja (Közlemény az 1%-ról).

baranyai