Szubjektív

Tartalom

19. szám 1998. november

Rögtönzések színháza

Szeretnéd újból átélni életed egyik jelenetét? Lehet az bármilyen élmény, kínos, szomorú vagy vicces, itt a lehetőség, hogy újból átéld - de ezúttal kívülről. Annyit kell csak hozzá megtenned, hogy egyik este elmész a Pinceszínházba a Rögtönzések Színháza című "előadásra"...

A Pinceszínházban nagy a tolongás. Mindenki izgatottan várja az előadás kezdetét, a nézők arra kíváncsiak, hogy mit fognak látni, a színészek pedig arra, hogy mit fognak hallani. Itt ugyanis a közönség szolgáltatja a történeteket. A bátor jelentkező kiül a színpadra egy nagy székbe és elmeséli történetét, majd kiosztja a szerepeket a színészeknek, akik mindenféle egyeztetés nélkül, elsősorban a hangulatra, érzésekre figyelve, előadják azt. Nagy segítségükre vannak ebben a zenészek, a dobos meg a szájharmonikás.

Eleinte persze inkább vicces jelenetek kerülnek sorra, időbe telik, amíg valaki egy komolyabb történettel is elő mer jönni. Ezt a műfajt kitalálója, J. L. Moreno pszichológiai célból teremtette meg. Elgondolása szerint, ha valaki nem tud megszabadulni valami múltbeli emlékétől, felszabadul, ha azt megoszthatja másokkal, majd külső szemlélőként újból végignézi. Így megszabadulhat tőle, "otthagyhatja". Volt például egy ember, aki elmesélt egy számára akkor nagyon kínos történetet a metrón, ami így utólag elmondva inkább viccesnek tűnt. A színészek úgy játszották el ezt a kínos jelenetet, hogy lehetetlen volt, hogy a végén maga a mesélő is ne nevessen rajta.

De mi történik, ha nincs elég vállalkozó szellemű néző, aki hajlandó velünk megosztani egy élményét? Ettől nem kell félni, mindig van jelentkező. Ehhez hozzájárul az oldott légkör, amit a játékmester teremt meg. ő tartja a kapcsolatot a közönséggel, például elkezd beszélni egy témáról az egyes történetek között. A nézők ezzel a témával kapcsolatban mondhatnak érzéseket, melyeket a színészek ügyesen és szellemesen megjelenítenek.

Ha ezek után kedvet kaptál arra, hogy ellátogass a Rögtönzések Színházába, legközelebb november 21-én, majd december 12-én lesz rá alkalmad az 5 vagy a 7 órai előadáson.

Piroska