Szubjektív

Tartalom

26. szám 2000. március

2000 – Itt, Keleten

Papírtrombita áldozata lett

Szemelvények Donald McNeil 2000. január elsején, a New York Timesban megjelent Well, Let's Try Again, Maybe Dec, 31, 2000 című cikkéből

„Hát, próbáljuk meg újra... talán 2000. december 31-én" - ezzel a címmel jelent meg egy hosszú cikk a New York Times újévi számában a budapesti ezredforduló-ünneplésről. Bármilyen meglepő, az újságíró nem azt fejtegeti, hogy valójában 2000. december 31-én lenne az ezredforduló. Inkább arról szól, hogy a new-york-i újságíró feltehetően élete legpocsékabb Szilveszterét töltötte el ebben a kelet-európai porfészekben, ahol még egy tűzijáték sem jön össze.

„Az utolsó pillanatban a magyar millenniumszervezők felvették a Nem Vagyunk Kész Időben figurát. Két szokatlan eseményt terveztek volna: az egyik egy időkerék felállítása, a másik egy rendkívüli parlamenti ülés. Pénzügyi és technikai problémák miatt a kerék nem indult el - 2001-ben fog csak gurulni" - kezdi a cikkét Donald McNeil. „Politikai csatározások miatt a parlamenti ülés 12 óráig tartott, ami arra enged következtetni, hogy a magyar törvényhozók még nem rendelkeznek azzal a jövőbelátási képességgel, amellyel amerikai társaik"

„Összehasonlítva a GAZDAGABB országok NAGYSZABÁSÚ ünnepségeivel, Európa keletibb részén viszonylag szerényebb ünnepségeket terveztek. És még ezek sem nélkülözték a vitákat. (...) Budapesten még a félig kidolgozott tervek is kudarcba fulladtak. Éppen, mielőtt a tűzijáték elkezdődött volna a gyönyörű folyóparti Parlament környékén, a nulla fok alatti időjárás hideg ködöt hozott a Duna felől, ami miatt a tűzijáték láthatatlanná vált."

„Olyan dolgok, amelyek sok más országban lázadás előidézői lennének, itt helyénvalóak voltak: összefagyott tinédzserek tízezrei yard hosszúságú, kartonból készült tülköket hordoztak, amelyekkel, helyi szokás szerint, vadidegen emberek fejére ütöttek, provokáció nélkül. 'New Yorkban ugyanezért a provokációért az utcák már vérben úsznának' - jegyzi meg egy újságíró, akit egy percen belül másodszor csaptak fejbe."

„2 dolláros pezsgőt árultak mindenfelé, ládaszámra és az árát felpumpálták 4 dollárra."

„A végére egy különlegesen boldog részegekből álló békés tömeg verődött össze. A Vörösmarty téren éjfélkor a helyiek elcsendesültek és elénekelték szomorú, ünnepélyes himnuszukat: God Bless the Hungarians. Amiért is az idelátogató lengyelek és szlovének jól elverték őket".

Piroska