Szubjektív

Tartalom

32. szám 2002. március

Az avatás svédasztalai

A kulisszák mögött

Február 1-jén, pénteken az AKG tornatermében nagy esemény történt. A hetedikeseket AKG-ssá avatták, és tagjai lettek ennek “a nagy, nagy, nagy családnak”. Tartva a hagyományt, minden évfolyam készült az eseményre. Idén egy svédasztal elkészítése volt a feladat. Minden évfolyamból egy-két ember mondta el saját svédasztalának történetét.

A 7. évfolyam egy “boszorkánykonyhával” állt elő. Asztalukon finomabbnál finomabb ételek sorakoztak kiábrándító nevekkel. Volt ott “manóláb”, “agyvelőszirup” és “szerelmi bájital”. Az ötlet Süveges Pannitól származik. “Így lehettek nagyon változatos kaják, nem korlátolt minket a téma, az is előny, hogy kiraktunk egy kotyvasztott löttyöt, és az is elfogyott” – mondta. Boross Martin bevallása szerint a megvalósítás egy heti kemény munkába tellett. “Mindenki kivette a munkából a részét, és lelkesen dolgozott otthon és a suliban is.”

A nyolcadikosok étvágygerjesztő asztalának ötlete a patrónusok fejéből pattant ki. Az asztalukon gusztusosan tálalt szendvics-falatkák, sütik és csokiba mártott gyümölcsök sorakoztak.

A 9. évfolyam színpompás turmixokat sorakoztatott fel. Volt ott kék, zöld, piros, lila és egyéb abszurd színű turmix. A naivabbak azt gondolhatták, hogy egzotikus gyümölcsturmixok vannak az asztalon, ám a kilencedikesek ennél ravaszabbak. Csak banán- és barackturmix volt, ételszínezővel színezve. Az ötlet Németh Eszter csibéjétől származott. Náluk minden csibének ki kellett valamit találni, majd az összes ötletet szavazásra bocsátották, és amelyiket a legtöbben akarták, azt megvalósították. Felvetették még a gyorséttermet, és a 11-esek által megvalósított magyaros ételeket is. Bózsó Orsolya és Hack Julcsi bevallotta, hogy a banánturmix úgy készült, hogy egy hatalmas edénybe banánt daraboltak, tejet öntöttek hozzá, és 8 lány addig trancsírozta a banánt (remélhetőleg tiszta kézzel), amíg turmix állagúvá nem vált.

A mi évfolyamunk (10.) egy ételekből készített tájképet csinált. Az évfolyam nem volt túl aktív ötletek kiagyalásában, úgyhogy a tanárok ötletét valósítottuk meg. Salátából készítettük a Balaton hullámzó vizét, amin szendvicshajók úsztak. A háttérben pedig a Somló-hegy somlói galuskából, amit Szigeti Judit és Deli Kata dobott össze mindössze másfél óra alatt.

A 11-esek magyaros ételeket tálaltak. Volt ott kolbász, főtt krumpli, cipó, minden, ami magyaros. Az ötletet a Horn csibe egyik tagja vetette fel, amit később az évfolyam is elfogadott. A “vezető” Horn Ági volt, aki megmondta a csapatnak, ki mit hozzon, mit csináljon.

A 12-esek bárányának már elkészülte előtt is nagy híre volt az iskolában. Az ötlet Szigethy András és Vaskuti Máté agyából pattant ki. Bár eredeti tervükben egy egész ökör lett volna az áldozat, ezt anyagi hátterük nem fedezte, ezért meg kellett elégedniük a báránynyal. Áldozatukat szerdán (az avatás előtt 2 nappal) megvásárolták, és csütörtök estig pácban áztatták. A sütő csapat csütörtök éjjel az iskolában aludt. Éjfélkor tüzet gyújtottak és megvárták, amíg báránysütéshez alkalmas parázs nem lesz. Hajnali négykor rakták a bárányt a tűz fölé, és egészen délelőtt 11-ig sütötték.

Hála az évfolyamok kreativitásának, péntek délben mindenki kedve szerint tömhette tele a hasát finomabbnál finomabb ételekkel.

Komlós Judit

Képek az avatásról / AKG születésnapról:
www.akg.hu/foto/2002szulinap