Szubjektív

Tartalom

34. szám 2002. június

A kötelező provokátor

Mindannyiunk életében van legalább egy ember, akinek külseje, személyisége, tettei kirívóan provokálóak a mi, illetve mások szemében. Ilyenek például az angliai punkok, akik nélkül London légköre túlságosan egyhangú, unalmas lenne. Tökéletes példája ennek Jerry Springer, aki az amerikai szappanopera imádók egyik kedvence lett az évek során.

Az ő közkedvelt talk-show-ja ugyanis az élet lehető legszélsőségesebb és legmegbotránkoztatóbb példáit mutatja be. Azt mondanom sem kell, hogy ezeknek legnagyobb része szexuális vonatkozású: műsorainak 90%-a megcsalókról és megcsaltakról, homo- és biszexuálisokról, illetve elítélt foglalkozású emberekről szól. A bunkó (elnézést: műveletlen) amerikai nép számára ez a show nagyszerű alkalom arra, hogy az ember bevallja egy hónapos férjének, hogy megcsalja egy 16 éves lánnyal, aki már két éve házas. Vagy hogy a stúdióba betoppanó vőlegényünkkel tudassuk, hogy bár két hónapja vagyunk együtt (de még nem volt közös intim érintkezésünk), igazából nem operáltattuk át magunkat nővé, ahogy ő tudja, hanem még mindig rendelkezünk „férfiasságunkkal”. De azért különleges alkalmakkor UFO-hívőket, kutatókat, paranormális tevékenységekkel foglalkozókat, megrögzött sorozat rajongókat, és más különleges személyeket is megismerhetünk Jerry Springer jóvoltából.

És így év végén, búcsúzásképpen csak egy mondatot had kölcsönözzek a showmantől: „Még találkozunk, de addig is vigyázzanak magukra, és egymásra!”

Czeczey Orsolya