Szubjektív

Tartalom

39. szám 2003. október

James Bond, menj haza!

avagy most nem a gonoszok vannak heten

Amikor a legutóbbi James Bondban Pierce Brosnan bepattant a láthatatlan Aston Martinjába, már azt hittem, mindent láttam. Na, most kiderült, tévedtem. A film melyről itt most szó lesz, A Szövetség címet viseli (az angol cím: Rendkívüli Urak Ligája, kicsit pontosabb), szerintem talán az idei év eddigi legjobb komoly akciófilmje (és igen, jobb az önmagát alulmúló Mátrix Újratöltvénél), s ráadásul a főszereplője az a Sean Connery, aki anno már James Bondként is bizonyította, hogy milyen jól ért az interkontinentális főgonoszok likvidálásához.

A film különlegessége – az elképesztő, hihetetlen alapötlet mellett – az, hogy ezt az egész jó-rossz harcot egy teljesen új környezetbe, a XIX. század végére helyezi. Viszont, ahogy azt már a film bevezető szövege is sejteti, itt most nem revolverekkel és vadászpuskákkal fognak lődözni (legalábbis nem mindenki), hanem valami újjal, valami XX. századival.

A történet Európában kezdődik. A nagyhatalmakat rejtélyes támadás éri, mindenki a másikat gyanúsítja, háború közeleg. Egy gyors váltással Kenyába jutunk, ahol egy brit titkos ügynök keres fel egy bizonyos Alan Quatermaint (na, ő Sean Connery) azzal, hogy megbízása van őfelsége titkosszolgálatától. Az ellenség neve Fantom (igen, mint a korai 007-es filmekben), a megbízó M ügynök (igen, mint a 007-esben...), az eszköz pedig az egyének ereje, jelen esetben hat (egy ideig hét) rendkívüli úr (illetve egy nő), akik mind ismerősek lehetnek különböző irodalmi művekből. A szövetség tagja a már említett Alan Quatermain, a kincsvadász, Salamon bányáinak megtalálója, egy igazi angol úriember, hazafi; Mr. Skinner, a tolvaj, a láthatatlanság szérumának ellopója – aki láthatatlan maradt; Mina Harker, a gyönyörű vámpír, Drakula egykori barátnője; Nemo kapitány, kora legnagyobb feltalálója, a Nautilus kapitánya; Dorian Gray, a halhatatlan, aki helyett az önarcképe öregszik és Dr. Jekyll, aki egy kísérlet során szétválasztotta a jó és a rossz énjét, s amikor a szer hatására a rossz énje előkerül, egy félig szörnyeteg valamivé alakul, s ilyenkor Mr. Hyde néven fut. Útközben csatlakozik hozzájuk Tom Sawyer titkos ügynök, Amerika legjobb céllövője, aki arra pályázik, hogy elnyerje a világ legmesszebbre lövő emberének díját Alan Quatermaintől...

A csapat összeállt, a feladat adott: megvédeni Velencét, ahol a világ vezetői megpróbálják megakadályozni a világháborút. A kis csapat elindul tehát – a Nautiluson –, hogy elkapják a Fantomot (akinek a valódi kiléte nagyon odaillő, s talán a legjobb ötlet az egész filmben), hogy megmentsék a világbékét.

A speciális effekteken kívül (ideértve a poénos géppuska-lövöldözéseket – bár az igaz, hogy bármelyik másik filmben nem lenne ennyire „speciális”) szerintem maga a film is nagyon ott van, a James Bond legújabb részeinél legalábbis sokkal jobb. Meg aztán kinek van szüksége egy Aston Martin Vanishre, mikor kéznél van Mr. Skinner. James Bond, menj haza!!!

Turczi Dávid

A Szövetség (The League of Extraordinary Gentlemen, 110 perc, 2003)
Rendezte: Stephen Norrington
Főszereplők: Sean Connery, Stuart Townsend, Peta Wilson, Shane West
www.leagueofextraordinarygentlemen.com