látogató számláló Amerikai nagykövet az AKG

Amerikai nagykövet az AKG-ban

Szerdán délután az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy ellátogatott hozzánk az újdonsült amerikai nagykövet, George H. Walker. Látogatása természetesen iskolánk büszkeségével, Turci Dáviddal van összefüggésben. A nagykövet úr (aki az idősebb Bush unokatestvére) a fiatal csillagászzseni hátterére volt kíváncsi, ezért megtekintette a csillagász alkotókör egy rögtönzött óráját is, majd a Klubban folytatta a vizitet, ahol AKG-s diákokkal találkozott. Elmondta, hogy nagyon szereti Magyarországot, és hogy mélységes tiszteletet ébresztenek benne forradalmaink. Emlékeztetett a sok magyar származású Nobel-díjasra és feltalálóra. Tisztelettel beszélt rólunk és az országról is. Elmondta, hogy nagyon tetszik neki ez az iskola, és hogy nekünk – a diákoknak – szerencsésnek kell éreznünk magunkat azért, hogy itt tanulhatunk, ez fantasztikus hátteret fog nekünk biztosítani a későbbiekben. Megjegyzem, határtalan lelkesedése kissé meglepő is volt számomra, hisz alig másfél órát töltött nálunk, de ezen nem akadok fenn, biztos meséltek neki rólunk. Nekem nagyon szimpatikus volt a nagykövet úr. Beszéde után kérdéseket tehettek fel neki a diákok, ő pedig igyekezett őszinte válaszokat adni a legfurcsább kérdésekre is.

Herner Máté (9. évf.), Szubjektív
2004. március 17.


Mars-kutató és diplomata találkozója Óbudán
Népszabadság, 2004. március 18.

Turczi Dáviddal, a NASA Mars-programjában is részt vett magyar diákkal találkozott tegnap Budapesten, az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban George Herbert Walker, az USA magyarországi nagykövete. (MTI)Balról jobbra: Turczi Dávid, Sik András, George Herbert Walker és Kandó Mihály

Nagykövet a csillagászkörben
Origo, 2004. március 18., csütörtök, 9:43

George Herbert Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete március 17-én, szerdán meglátogatta az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) csillagász szakkörét. A szakkör tagja a középiskolás Turczi Dávid is, aki részt vett a NASA Mars-programjában.

A nagykövet bevezetésként elmondta: sok jót hallott a különleges tanrend szerint oktató iskoláról. A 13 éve működő Supernova csillagász szakkört a vezető tanár, Sik András PhD-ösztöndíjas doktorandusz mutatta be, aki diákként maga is ebben a szakkörben kutatta az égbolt titkait.

"Három éve vezetem a csillagászkört, amely egyre terebélyesedő szellemi műhellyé válik" - mondta Sik András, aki büszke arra, hogy a Supernovában több generáció is él egymás mellett: a legidősebb Orbán Ádám 20 éves csillagász szakos egyetemi hallgató, aztán a végzős diákok, Turczi Dávidék évfolyama, akik már négy éve dolgoznak együtt, végül vannak idén belépett tagjaik is.

A beszélgetésen részt vett a Supernova két "öregdiákja", Bodó Zsófia és Gaál Bernadett, akik 3 éve ugyancsak kilátogathattak a NASA pasadenai központjába - 10 ezer diák közül akkor egyszerre két magyart is beválasztottak a csapatba. Az érdeklődő vendég kifaggatta tapasztalatairól Zsófit és Dávidot.

Sik András beszámolt a szakkör egy héttel ezelőtti I. Magyar Mars Expedíciójáról, amelyet a Fehér megyei Gánt elhagyatott bauxitbányájában rendeztek, ahol a vörös bolygón teendő első emberi lépéseket, vizsgálatokat szimulálták. Az expedícióról készült videót is bemutatták: "Ez volt a múlt, és várjuk a jövőt" - mondta a tanár.

George Herbert Walker szemlátomást szívesen beszélgetett a diákokkal, és gratulált a lelkes, fiatal pedagógusnak. A nagykövet maga is csillagászatot tanult az egyetemen. "Nagyon tehetségesek ezek a gyerekek" - mondta a vendég, és hozzáfűzte: "Remélem, ugyanígy folytatjátok a munkát. Ti vagytok a jövő, ti valóban kijuthattok a világűrbe. Ez azért is fontos, mert a jövőben az űrkutatás mind jobban befolyásolja majd az életünket."

(MTI)