Egy komolyan vett pályázat

Ma, a Pesti Színházban, a MAGYAR DRÁMA NAPJÁN megtörtént az, amire ritkán van példa: a felnőttek olyan tisztelettel és érdeklődéssel vették körül a diákokat, fiatalokat, ami párját ritkítja manapság.

A Vígszínház pályázatának zajlott itt a befejező aktusa, a Kamaszba zárva nyertes jeleneteinek bemutatója. Már a Váci utcán feltűnt, hogy alig fér be a sok néző, és a roppant sok érdeklődő máris ott kavarog a színház folyosóin, büféjében, pincéjében és mindenütt.

Ott vannak ezen az estén azok az AKG-s diákok (Szilasi Flóra és Rácz Juli) is, akiknek írásait beválogatták, és most igazi színházban, igazi színészek dolgoznak azért, hogy egy emlékezetes, egyáltalán nem szokásos estét szerezzenek a közönségnek. Arról nem is beszélve, hogy a szervező (Koltai Edina) is ide jár. Mindnyájan kezet szoríthatnak Eszenyi Enikővel is, miután már a színészek-színinövendékek körében learatták a lelkes tapsokat.

Ami igazán jólesett a szívemnek, az az odaadás, amellyel a fiatal és idősebb színészek és a rendezők színre vitték a jeleneteket, s ők minden esetben meg is toldották a komolyságukat azzal, hogy a tapsok után nem felejtették el bemondani a szerzők nevét és a mű címét. És valóban: az egyik jelenet frissebb és elevenebb, mint a másik, a nézők hol könnyeznek, hol kacagnak.

A nagy csapattal, jól szervezett bemutató-sorozat után a színpadon, a nézők előtt is megjelenhettek a diákok, akik oklevelet és ajándékot is kaptak, ezzel még szeretettelibb lett az egyébként is közvetlen hangulat.
Büszke voltam a tegnapi napon, de még jobban örültem annak, hogy a felnőtt társadalom (prominens) tagjai, élükön a színház igazgatójával ilyen kitüntetett figyelemben részesítették azokat, akik a jövő nézői vagy éppen művészei lesznek.

2011. szeptember 18.
Juhász Iván, magyartanár, AKG