látogató számláló AKG Supernova a Fókusz műsorban, 2003. október 17.

Újabb AKG-s diák vehetett részt a marskutatásban

Turczi Dávid, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium 16 éves tanulója egy nemzetközi Mars-pályázat nyerteseként személyesen vehetett részt a 2004 elején landoló marsjárók kutatómunkájának irányításában.

Ösztöndíjas lett a Mars-kutató
Blikk, 2004.02.27.

"Dávid természetesen részt vesz a magyar Mars-expedíció munkájában is. A Blikkben is beharangozott gánti kísérlet egy hetet csúszik az időjárási viszonyok miatt. A Szupernova Csillagászati Szakkör diákjai napokon keresztül modellezik majd egy bauxitbánya gödrében, milyen az élet a vörös bolygón."

Ösztöndíjat kap a magyar marskutató
Népszava, 2004.02.27.

"- Szeretném hinni, hogy ez a lehetőség abszolút mérföldkőnek bizonyul az életemben, de már az is hihetetlen és felemelő érzés, hogy ott ülhettem azok között, akik a döntéseket hozták - mondta az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanulója, aki egy nemzetközi pályázat nyerteseként részt vehetett a NASA Marson tevékenykedő űrszondáinak irányításában."


Ott volt, ahol a dolgok történnek
Népszabadság, 2004.02.26.

"A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a kormány nevében gratulál a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tizedikes diákjának, aki tizenöt napig volt Amerikában, s ebből kilencet a Planetary Society elnevezésű bolygókutató társaság űrlaboratóriumában munkálkodott."


Ösztöndíj Turczi Dávidnak
MTV, Híradó, 2004.02.26.

"Kiss Péter kancelláriaminiszter a Parlamentben fogadta Turczi Dávidot, s ösztöndíjat nyújtott át az ifjú Mars-kutatónak. A 17 éves diák, akit a tegnapi Hiradó extrából már ismerhetnek, nemrégiben tért haza az amerikai űrkutatási hivatalból. Turczi Dávidot több mint ezer pályázó közül választották be abba a csoportba, amely részt vehetett a Mars kutatást irányító tudósok tanácskozásain Pasadénában."

A híradórészlet letöltése (MPEG, 4,1 MB, 0:32")


Marsbéli krónika
Duna TV, Híradó, 2004.02.26.

"Ösztöndíjat kapott Turczi Dávid. A 16 éves fiatalember 1200 pályázó közül egyedüli magyarként jutott ki a NASA űrközpontjába.

Rögtönzött bemutatót tartott Dávid a parlamentben Kiss Péter miniszternek, és szocialista politikusoknak kaliforniai élményéről. Turczi Dávid február elején két hetet töltött a NASA-nál, ahol a Mars-járót is irányíthatta. - Maga a kint tartózkodás, persze tudományosan az volt a legérdekesebb, meg a legnagyobb élményt az nyújtotta, de maga a felkészítéshez és az előzményekhez képest jóval egyszerűbb volt. Dávid és társai a NASA sugárhajtás laboratóriumában a Spiritről érkező képek kiértékelésében és a kamera beállításhoz szükséges képek előkészítésében kapott feladatot. Ezenkívül részt vehettek a kutatók tudományos megbeszélésein is."

A híradórészlet letöltése (RealVideo, 1,3 MB, 50")


Híradó Extra
2004.02.25.

25 perces összeállítás Turczi Dávidról és a Mars expedícióról.

Képek a filmből


Kriszta a Mars-laborba látogatott
Blikk, 2004.02.22.

"Pasadena - A NASA sugárhajtómű-laboratóriumában forgatott riportfilmet D. Tóth Kriszta. Itt fejlesztették ki és innen irányítják a két Mars-járó robotot. Egy magyar diák, Turczi Dávid (16) egy hetet tölthetett a NASA-nál, és együtt dolgozott a mérnökökkel."


Magyar gimnazista a NASA-nál
MTV, A szólás szabadsága, 2004.01.18.

"...az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumról van szó és ott működik - hát én már csak így mondom - a NASA kihelyezett tagozata..."
A műsor részletének letöltése (RealVideo, 7,8 MB, 13:25")


Magyar gimnazista segít a NASA-nak
Népszabadság, 2004.01.10.

"Turczi Dávid, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium 16 éves diákja egy nemzetközi ismeretterjesztő társaság pályázatán szerepelt sikerrel, s nyerte el azt a lehetőséget, hogy február 6-tól egy héten át dolgozzék a kaliforniai Pasadena űrközpontban."


Dávid egy hétig vezetheti a Spiritet
Blikk, 2004.01.07.

"Az elmúlt időszakban parádés sikereket értek el a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium Szupernova csillagászati szakkör tagjai."

 
Egy hétig magyar diák is vezetheti a Spiritet
Magyar Hírlap, 2004.01.07.

"Az elmúlt időszakban parádés sikereket értek el a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium Szupernova csillagászati szakkör tagjai."


Magyar gimnazista a NASA-nál
MTV Híradó, 2004.01.07. - letöltés (WMV, 2,2 MB, 1:13'')

Egy magyar gimnazista is részt vehet a Mars kutatására küldött Spirit nevű űrszonda irányításában. Turczi Dávid egy nemzetközi ismeretterjesztő társaság pályázatán nyerte a lehetőséget. Február hatodikától egy hétig dolgozik a kaliforniai Pasadena űrközpont sugárhajtás- laboratóriumában.

Belépő a NASA-hoz. Ezt az oklevelet kapta a tizenhatéves fiú, akit már kiskorában is leginkább a csillagászat érdekelt.

Turczi Dávid:
- Megadott információ alapján meg kellett tervezni az űrszondának két napját, és ezt meg kellett tudományosan indokolni.

Almár Iván professzor azt mondja: a szonda nem az élet után kutat.

Almár Iván csillagász professzor, Magyar Tudományos Akadémia:
- Ez egy geológiai felmérés, ami most indult. Elsősorban kövekre, az üledékekre koncentrál, tehát arra, hogy az évmilliárdok során hathatott - e víz arra a talajra, amelyen most ez a rover gördül.

A rovert pedig azaz, az űrszondát január 25 -én követi egy másik. Az Opportunity arra a területre száll le, amelyet Dávid csoporttársa, Gaál Bernadett javasolt a NASA-nak egy korábbi pályázatában.

 


DunaTV, Kilátó - 2004.01.09.

"...az élet után kutató szerkentyűt ugyanis nem más, mint egy 16 éves magyar diák irányíthatja majd. Dávid már lelkesen csomagol, hiszen február elején szó szerint rajta és a Spirit űrszondán lesz a világ szeme..."

A műsor részletének letöltése (WMV, 7,5 MB, 4:09")


Újabb magyar diák a marskutatásban (Origo, 2003. október 17.)


Újabb magyar diák a marskutatásban (Magyar Nemzet, 2003. október 17.)


AKG Supernova a Fókusz műsorban, 2003. október 17. (Letöltés: RealVideo, 3,8MB, 3:33") Használatához RealPlayer lejátszó:

 AKG csillagászat archívum:
Supernova, az AKG csillagászati szakköre
Diákok az űrközpontban (Sulinet, 2002. aug. 5.)
Magyarország diákjai Európa bajnokok (Origo, 2001. nov.13.)
Magyarok a Marson? (Sulinet, 2000. nov. 6.)
Bodó Zsófia részt vesz a NASA Mars-kutatási projectjében (Supernova, 2000. okt. 13.)