Szubjektív

Tartalom

21. szám 1999. március

Fábry Sándor estje

FábryEgy fáradt, borostás férfi áll fel az Articsóka étterem színpadának szélére, szép lassan leveszi pulóverét, majd jó estét kíván mindenkinek. Kicsit állítgatja a fényt, hogy azért mégse világítson teljesen bele a képébe. A teremben lehet vagy 40 ember, és mind a humoristát nézi. Kér egy kis tapsot magának, hogy kicsit “beindítsa az estét”. Elkezdi mesélni legújabb kalandjait, amelyek kenyai útja során estek meg vele. Részletesen előadja a szafariban, a vonaton és a szállodában való étkezésnél történteket.

Néha Kenyáról áttér valami teljesen más témára, de a közönség így is remekül szórakozik. Elmeséli, hogyan utazott az afrikai “iránybuszon”, ahol megismerkedett a falusi Sanyi bácsival, majd mikor úgy érzi, hogy az utazási élményei már kicsit unalmasak, feldob egy témát, és arról kezd el beszélni. Próbálja a nézőket is bevonni a társalgásba, de ez valahogy nem nagyon akar sikerülni. Utána áttér mongóliai útjára, majd elmeséli, hogyan kellett ajánlólevelet igényelnie Dézsma Irmától. Felidézi a szocializmus nevetséges dolgait, lecsillapítja a SZOT-üdülői hangulatot, majd megjegyzi, hogy a szombaton “kiizzadt” Showderben a vendégek jelentősen csökkentik a színvonalat. Főleg Esztergályos Cecíliára tesz egy-két megjegyzést, de mindenki jót derül rajta. Kipuhatolja, hogy hallgatták-e a Rádió Kabaréban, majd amikor mindenki rávágja, hogy igen és remek volt, kaján mosollyal az arcán közli, hogy csak ennyit akart tudni.

21fabri1.gif (14501 bytes)Kicsit már szomjas, így kimegy, pohárral és cigarettával a kezében tér vissza. Innentől lehet azt érezni, hogy ez az ember az “igazi” Fábry Sándor. Már nem arra összpontosít, hogy jó poénokat mondjon, csak beszélget a közönséggel, és elmondja a véleményét. A káromkodások csak úgy “röpködnek” a levegőben, de senkit nem zavar, ez hozzátartozik a dologhoz. Néha mesél egy viccet, ilyenkor a vendégek nagy része majd lefordul a székről jókedvében. Majd az órájára pillant, megköszöni a figyelmet és elbúcsúzik. Kint az előtérben még beszélget pár nézővel, teljesen közvetlen és normális. Úgy kezelte a közönségét, mintha egy baráti társaságnak adta volna elő sztorijait. Így, hogy Fábry improvizált, sokkal jobb lett az este, mintha otthon bámultuk volna a TV-ben enyhén erőltetett szellemességei előadása közben.

Móni

link: www.showder.com