Szubjektív

Tartalom

23. szám 1999. június

Pepsi Sziget 1999

Idén hetedszerre rendezik meg a Sziget rendezvényt a Hajógyári sziget területén. A mostani augusztus 4-től 11-ig fog tartani.

Guano ApesAnnak alapján, amit a programokról eddig tudni lehet, az idei a számomra az eddigi legunalmasabb és legunszimpatikusabb rendezvény lesz (bár tudom, ilyesmit előre nem túl szép dolog kijelenteni). A szervezők már őszszel kijelentették, hogy ennek a közönségnek nem érdemes drága sztárokat hozni, mivel azok nem csábítanak be több embert, viszont a Sziget amúgy is mindig megtelik. Ezzel a kijelentéssel bevallották azt a tényt, amit már eddig is lehetett tudni: a Sziget egy egyszerű profitorientált vállalkozássá vált. Ezzel nem is lenne semmi gond, ha nem lett volna régebben olyan fontos hangsúlyozniuk azt, hogy a vállalkozás nonprofit jellegű, a fiatalság értelmes kikapcsolódását segíti elő, és fiatal, tehetséges fellépőknek ad lehetőséget a bemutatkozásra (ez igaz is volt az első két Szigetre). Később valódi sztárokat tudtak a Szigetre csábítani, és ez óriási dolog volt, hiszen potom pénzért nézhetett meg az ember egy Jethro Tull, egy Prodigy, vagy egy David Bowie koncertet (és még sorolhatnám). Amit most a szervezők beismertek, az az, hogy a Szigetre várnak több ezer bulizni akaró fiatalt, akiknek még mindig megéri, hogy az év eseményére kipengessék a párezer forintot, és a lehető legalacsonyabb kiadások mellett a lehető legnagyobb szponzori és jegybevételt szerezzék meg. A cél a „mindenki ide", csak ennek a célnak sajnos vesztese is lesz, mégpedig az a réteg, amelyik annak idején igazán magáénak érezhette a Szigetet. A „város a városban" valóban várossá változik. „Medence napágyakkal, koktélbár felszolgálókkal, a la carte étterem magyaros specialitásokkal, strandröplabdapálya, divatbemutatók, manökenek, műpálmafák és egyéb érdekességek várják a nyakkendős fesztiválozókat" – részlet a kiadványukból. Ezeken kívül bankkártyaautomaták, sétahajózás Pestről, Ericson mobiltelefonpark, …stb. A fő ok, amiért az ember annak idején kiment a Szigetre, az volt, hogy elszakadjon a várostól (utána lehet nézni, a szervezők is ezt sulykolták annak idején). Most mi a különbség aközött, hogy nagy Budapest rengetegében egész nap kocsmáról kocsmára járok, este meg elmegyek egy-két koncertre, és aközött, ami a Szigeten vár. Nos, igen, van különbség. Az ember sok-sok ismeretlen fiatallal találkozik és sok-sok régen látott ismerősével tud váltani egy-két szót (többet nem, mert vár a többi ismerős és a program-hegyek). A legfontosabb azonban az, hogy el tudja mondani: igen, idén is ott voltam. Az, hogy az ismerőse lássa: igen, ő is itt van, ő is jó fej. Na, többet nem panaszkodom, a program valószínűleg így is izgalmas lesz (hiszen lesz pl. Bahia sátor, meg színház sátor). Lássuk inkább a sztárokat:

Guano Apes. Német banda, valóban sztárok – az idei szigeten igazából az egyetlenek. Továbbá: Faithless, Asian Dub Foundation, Jovanotti, Liquido, Freestylers, The Klezmatics, Baaba Maal, Apocalyptica.

A hetijegy ára: június 15-ig 7000 Ft, június közepétől augusztus 4-ig 8000 Ft

AlwaysPepsi

Kapcsolódó hivatkozás:
http://www.sziget.hu