Szubjektív

Tartalom

30. szám 2001. október

Bízd a hackerre

Köszöntünk mindenkit a digitális világban! A forradalmi gyorsasággal fejlődő, a világot átölelő és mindenhová beszivárgó komputeripar sokaknak nyújt új lehetőséget: az ember a másodperc töredéke alatt válhat milliomossá. Vagyonok születnek és vesznek el egyetlen kód nyomán. Kegyetlen magánháborúk zajlanak, amelyek tétje nem kevesebb, mint a világ egyeduralma.

Az izgalmas thriller olyan világba kalauzolja a nézőt, ahol összefonódik a gazdagság és a zsenialitás, ahol néhány ritka tehetségű fiatalnak módjában áll létrehozni vagy tönkretenni azt a technikát, amely a világgazdaságot irányítja. A titkolózásba burkolózó, könyörtelenül versengő világban állandóan jelen van a félelem, hogy egy nap valahol felbukkanhat egy újabb tehetséges, fiatal programozó. Amikor veszélyessé válik a helyzet, vajon kiben bízhat az ember?

Milónak minden lehetősége megvan arra, hogy a komputeripar csúcsára kerüljön. A tehetséges programozó olyan technika fejlesztésével foglalkozik, amit a világ minden táján, az összes nagyvállalat keres: amellyel összekapcsolható a digitális kommunikáció minden eszköze: a telefon, a mobil, a televízió és a számítógép. Milo szeretne bevonulni a történelembe. Ha a fejlesztés sikerül, az megváltoztatja az emberek életmódját.

De mielőtt Milo áttörést érne el, olyan ajánlatot kap, melyet nem utasíthat vissza. Az ajánlatot a nagy nevű és nagy hatalmú multimilliárdos, Gary Winston teszi, aki egy híres szoftverfejlesztő vállalat, a NURV vezetője, máskülönben Milo példaképe. Winston állást ajánl Milónak, a Synapse nevű multikommunikációt fejlesztő csapatában.

Milót globalizációellenes legjobb barátja és üzlettársa, Teddy sem tudja visszatartani. Úgy érzi, nem szalaszthatja el a lehetőséget, mert sehol máshol nem kaphatja meg a Winston által felajánlott pénzt és technikát. Úgy tűnik, a NURV-nál sikerül kifejlesztenie újítását.

Milo és a barátnője, Alice elindul tehát az álomvállalatba. A legmodernebb biztonsági rendszerrel ellátott NURV-nál Milo asszisztensnője a tehetséges és intelligens Lisa lesz. Milo beleveti magát a munkába, az új környezet zseniális ötletekre inspirálja. De az új fejlesztések olyan megdöbbentő gyorsasággal és pontossággal készülnek, hogy Milo hamarosan kételkedni kezd azok forrásában.

Kegyetlen bűntény forgatja fel Milo magánéletét, gyanakvása fokozatosan rémálommá változik. Lehet, hogy Milo csak Winston játékszere? Vajon meddig képes Winston elmenni a győzelemért? Milo újabb és újabb titkokra bukkan, és lassan egy hatalmas, zseniálisan elgondolt terv tárul fel előtte. Minél többet tud Milo, annál inkább maga is célponttá válik. Csak úgy maradhat életben, ha felveszi a harcot a NURV vezetője ellen, akinek hatalma, kapzsisága és őrültsége nem ismer határokat.

Ha felkeltettük érdeklődésed, válts jegyet a filmre!

Havas Tamás, Reich Gábor

Bízd a hackerre (Antitrust, 2001, 120”)
R: Peter Howitt
Fsz: Ryan Philippe (Milo), Claire Forlani (Alise), Tim Robbins (Gary), Rachael Leigh Cook (Lisa)