Szubjektív

Tartalom

30. szám 2001. október

Nincs kegyelem – a leggyengébb láncszem

Mostanában fénykorukat élik a TV-s “kvízműsorok”… Azaz majdnem fénykorukat. Ugyanis nagyon sokszor kapnak kritikát is. A legújabb – vagyis nálunk a legújabb – ilyen műsor a Leggyengébb láncszem.

Ha lehet így fogalmazni, a vetélkedőműsor általános felháborodást váltott ki. Mindenkinek a műsorvezető igencsak negatív karaktere és a “kőkemény” szabályok szúrtak szemet. Arról nem is beszélve, hogy a műsor egymás ellen hangolja a játékosokat… De hát ez a célja.

No és persze a részletek. A nézőnek mindig jut ideje az apró részletek megfigyelésére is egy-egy műsorban. Sokunkban felmerül például a kérdés, hogy elvileg 5, na jó, 10 másodperc szavazó idő alatt hogyan lehet egy egész táblát telecicomázni szívecskékkel, virágokkal, illetve mindenféle sorrykkal, és bocsikkal.

Ja, és hadd ejtsek pár szót Máté Krisztina (szegény, hányan utálhatják most) igen “megnyerő” megjegyzéseiről: “Önök a képekért veszik az újságokat?” – hangzik el a “rettenetes mondat” a műsorvezető szájából. Néhány játékos komoly vagy közömbös képet vág, néhányan csak mosolyognak.

De hát könyörgöm! Legalább ezeket a mondatokat tanulja már meg! Lehet, hogy csak a nyomaték kedvéért –nem tudom – de miért kell két szó között olyan hosszú időt várnia?! Talán ez is azért van, mert enynyire hülyének nézi a játékosokat? Vagy ez elő van írva neki?

Nemrég olvastam vele egy interjút, állítólag ehhez a műsorhoz 600(!) oldalas szabálykönyv is tartozik. El nem tudom képzelni, mi minden lehet ebbe beleírva! Mindenesetre az már biztos, hogy ebben a műsorban így kell viselkedni.

Egyébként azt hallottam, hogy Angliában ennek a játéknak a műsorvezetőjét ugyanilyen fogadtatás érte először, aztán ebből gazdagodott meg. Nem tudom, Máté Krisztinát később megkedvelik-e, én annyit tudok, hogy őt sokan már csak “szadista nőként” emlegetik, mivel ő vezeti a Forró Nyomon című műsort is. De hát Istenem! Ha valaki ezt szereti csinálni, hát vállaljon minden következményt, és próbálja meg.

…Nem tudom, hogy hányan nézték, de én múltkor megnéztem ennek a vetélkedőnek a különkiadását, ami egyébként szerintem nagyon jó volt, mert kiderült, hogy ezt a műsort sem olyan könnyű vezetni, mint hittem. Akik nem látták, azok kedvéért azért elmondom: az egyik csütörtöki különkiadásban különböző “TV2-s sztárok” vetélkedtek egymással, és kivételesen nem Máté Krisztina volt a műsorvezető, hanem mindig egy ember közülük, akit éppen kiszavaztak. Azért mondom, hogy ezt a műsort sem könnyű a megadott előírás szerint vezetni, mert észre lehetett venni, hogy például sem Usztics Mátyásnak, sem Csiszár Jenőnek nem sikerült olyan acélos tekintetet varázsolnia az arcára, mint amilyet Máté Krisztina szokott. Úgy látszik, ez tényleg rá szabott feladat. Mondjuk én (bár ez csak az én véleményem) nem lennék arra olyan büszke, hogy ha az emberek elkönyvelnének “gonosz műsorvezető néninek”.

Ekler Dorottya