Szubjektív

Tartalom

30. szám 2001. október

Médiaháború

Amint az Afganisztán elleni offenzíva megindult, egy magyar kereskedelmi adó elkezdte tudósítását. Az adás azonban elveszett a világűrben. A Szubjektív azonban megszerezte az eredeti kazettát.

Bemondónő: AMERIKA VISSZAVÁG! A reklám után.
…croissant a hét minden napjára… lágy szellő cirógat… az élet habos oldala…
…Terroristák szállják meg az általános iskolát, hogy az ott tárolt nukleáris fegyvereket megszerezzék. A pedellussal azonban nem számoltak! Dolph Lundgen, Rutger Hauer: A terror iskolája.
Bemondónő: HÁBORÚ! AMERIKA VISSZAVÁG! Nemsokára látványos animációkat mutatunk arról, miként tud eltalálni egy Tomahawk rakéta több száz mérföldről egy várost. Addig azonban a vonalban van szakértőnk, aki a világ hírtelevízióit figyeli, hátha ott szereztek némi információt. Halló, Géza ott vagy?
Géza: Igen, Krisztina?
Bemondónő: Mit tudtál meg a hírcsatornákról?
Géza: A Fox News épp most teremtett internetes kapcsolatot afganisztáni tudósítójával, aki Kabulból számol be a várost megrázó robbanásokról. A CNN a hadügyminisztérium sajtótájékoztatójáról közvetít.
Bemondónő: Köszönöm Géza. AMERIKA VISSZAVÁG! A reklám után folytatódik a háború.
…örökre eltűnt… a vendégeim egyre többet akarnak… Hahó, Hód… az okos megoldás…
Bemondónő: A fenébe, hogy nekünk nem lehetnek rendes információink! Elküldhetnénk azt a Tkrvtklkót, úgyis mindenütt ott van, ahol emberek halnak… Khm… HÁBORÚ! AMERIKA VISSZAVÁG! Jó estét, jó szórakozást kívánok, hölgyeim és uraim. Csatornánk elhozza a háborút az otthonukba. A már előre beígért látványos animációnkat láthatják. (A képernyőn egy tíz város nagyságú rakéta talál el egy apró pontot a térképen). Hát igen, valahogy így nézhet ki. A légicsapások ebben a pillanatban is folytatódnak. LÉGITÁMADÁS, RAKÉTÁK, BOMBÁZÓK, HÁBORÚ. A reklám után visszatérünk a háborúval…

A fent leírtak teljes mértékben a képzelet szüleményei. (Afganisztán nevű ország nem is létezik.) A valósággal való bármely egyezés a véletlen (vagy a képtelen valóság) számlájára írható.

Kovács György