Szubjektív

Tartalom

31. szám 2001. december

A Bázis

Vért, könnyeket és verejtéket ígért Churchill annak idején az angoloknak, és most – mindannyiunk örömére – a magyarok is megkaphatják ugyanezt. Csütörtök éjjelenként a TV2-n. (Habár ebben a műsorban még nem láttam vért, de ami késik, nem múlik.)

Azt hiszem, már maga az alapötlet is – dobjunk ki néhány embert az erdőbe és kínozzuk meg egy kicsit őket – zseniális. Hát még a kivitelezés! Mindannyian szadista örömmel fedezhettük fel a kiképző őrmester személyében a rossz amerikai filmek tipikus figuráját. Még mindig csodálattal tölt el a világ, ahol a decibelnek csak megszabott minimuma van, és az egyetlen elképzelhető válasz, hogy: “Uram, igen uram!”. Ámulattal tölt el, hogy milyen zseniálisan varázsolnak a műsorkészítők a mezei szadizmusból egy kis magyarázattal csapatformáló erőt. Hiszen ha mindenkit együttesen szekírozunk a halálba, az csak edzi a csapatszellemet (ezt erősíti ugyebár a részenkénti kiszavazás is). De bármilyen hihetetlennek tűnik, az egyszerű kegyetlenség még nem hozza meg a kellő nézettséget. Ahhoz emberi sorsok kellenek, ahhoz dráma kell. És valljuk be, ebben a műsorban olyan vérdrámák vannak, hogy még Vjtsts Tkrvtklko is megnyalná utána mind a tíz ujját. Ki ne emlékezne a férfira, aki elszorult torokkal búcsúzott a nemes versenytől, vagy a hölgyre, aki zokogva panaszolta a kamerának (teljes totálban), hogy ezt már nem bírja tovább. Ez az, amivel talán még az Esperanzát is meg tudnák előzni a nézettségi listákon. De ahhoz még sokat kell dolgozni. Addig is, nekünk nincs más dolgunk, mint pattogtatni egy kis kukoricát, hátradőlni a fotelben, és élvezni a műsort, a megpróbáltatásokat, az emberi sorsokat, a pokoli történeteket.

Kovács György

A visszanyert személyes tárgyak jót tettek a csapat lelkének. Erika, Ildikó és Krisztián optimista hangulatban vágott neki a következő erőpróbának, de ennek másnap estére már nyoma sem maradt. Fodor kiképző asszony a küldetésre való felkészítés során elképesztő tempót diktált. Kemény volt és következetes, azonban a csapat ezt a céltudatos határozottságot merényletként élte meg és küszöbön állt a lázadás. Aztán kiderült, az elvégzett munka mégsem volt hiábavaló. Ildikó “rajvezetősködése” mellett három sikertelen küldetés után most végre sikeres missziót produkált a csapat. A kedélyek csak azért nem nyugodtak meg, mert következett a kiszavazás. A két nő természetesen Krisztiánt akarta hazaküldeni… (a 6. részből).

Bázis (TV2, csütörtök 21:30)