Szubjektív

Tartalom

31. szám 2001. december

A szajré

Öregedő mester ifjú tanítványával készül az utolsó nagy dobásra a visszavonulás előtt. Jó alapsztori. Milliószor láttunk már hasonlót. Mitől lenne ez más? A kérdés jogos. De akár feltehetnék úgy is: mitől lenne ez jobb? Talán a szereposztástól? Az biztos, hogy három elképesztő nagy színész látható a főszerepekben. A fiatal és mindenre elszánt, sikerre éhes Edward Norton, az Oscar-díjas, már rengeteg kiváló film főszerepét alakító Robert De Niro és persze a nagy öreg Marlon Brando, akit már egyre ritkábban láthatunk a vásznon. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a rendező, Frank Oz, három korszak kiválóságát nyerte meg filmjének. A rendező, aki ezidáig főleg vígjátékokban jeleskedett, most egy számára új műfajban próbálkozott.

Nick (De Niro) vissza akar vonulni. Várja őt az asszony, a jazz-klub és a boldogság. Max (Brando) felbukkanása azonban keresztülhúzza a számításait. Max pénzt akar. Sokat remél egy balhétól, amelyet egy fiatal titán, Jack (Norton) tervezett meg. A tét nagy, az ellopandó jogar értéke nagyon magas, ha elpasszolják, nem lesz gondjuk többet, legalábbis anyagilag. Az örök törvény persze itt is közbeszól: a sok pénznél ugyanis csak a még több pénz jobb. A végére csak egy kérdés marad, mint általában az ilyen filmeknél: ki kit ver át?

Frank Oz filmjét leginkább a múltkori Manchester United-Tottenham meccshez tudnánk hasonlítani. Nagy nevek vannak a pályán, de valahogy nem áll össze a dolog. Vannak jó jelenetek, mint például Norton alakítása, de mégsem érzi a néző, hogy itt valami izgalom is lesz. Eltelik egy félidő, és a sztárcsapat bizony 0:3-as vesztésre áll. Mert hát a focit gólra, a mozit pedig jelen esetben feszültségre, humorra, meglepetésekre és szórakoztatásra játsszák. A félidőben tehát az edző/rendező fejmosást tart az öltözőben. Ennek meg is van az eredménye. A második félidőben szép lassan beindul a gépezet. Az első gólt szinte még észre sem vesszük, de azért a rablás tervezésénél már érezhető az erősödés. A megfelelő számítógépes kódok megszerzésénél már szoros az eredmény, a néző pedig egyre jobban értékeli az előadást. Végre jön a rablási epizód, és a rutin itt hozza meg a győzelmet. A végső csavar előtt már a sztárcsapat áll nyerésre, és végül a papírforma érvényesül. Kicsit ellazsált, túl hoszszúra nyúlt bevezetés után tehát a film végül mégis beindul, és mivel a legutoljára látott élmények erősebbek, elégedetten jönnek ki a szurkolók/nézők a stadionból/nézőtérről. Az eredmény 5:3 a Manchester/De Niro, Brando, Norton, Oz együttesének. A csapat tehát győzött, és végül a drukkerek is megkapták az ellenszolgáltatást a jegy áráért.

A filmből egy pazar végjáték alakult, mely minden korosztály számára kellemes kikapcsolódást jelent.

Havas Tamás, Reich Gábor

A szajré (The Score, 2001, színes amerikai feliratos krimi, 124 perc)
R: Frank Oz; Sz: Edward Norton, Robert De Niro, Marlon Brando, Angela Bassett