Szubjektív

Tartalom

35. szám 2002. október

Hétköznapi őrület

Harmadik hete tarol a TV2. Immár mindennap nézzük, beszélünk, olvasunk róla. Miért csalogat milliókat a képernyő elé? Lehet, hogy érdekel minket, hogyan vált boxert valaki, vagy hogy honnan kezdi el szappanozni magát zuhanyzás közben? Úgy látszik, igen.

Egyesek szerint ez egy nagyon jó pszichológiai tanulmány, mások csak egy jó bulinak tartják. Én sokkal inkább jó üzletnek tartom, amin a legtöbbet természetesen a producer keresi, de vele együtt sokan nyernek. Mindenki mást és mást. Aki például utoljára jön ki a házból, az 15 millió forintot. Akik minden este tévénézéssel ütik el az időt, azok másnapra beszédtémát. De ne feledkezzünk meg  a TV2-ről sem, hiszen SMS-enként, illetve hívásonként 240 Ft + ÁFA-t fizetnek a szavazók. És az sem elhanyagolható tényező, hogy a csatorna nézettségi rekord közeli állapotba jutott a beköltözés estéjén (5,5 millió néző).

Nem elképesztő, hogy mennyien akarnak betekintést nyerni a másik életébe, aki ráadásul még csak nem is sztár. A Big Brother kitalálója – egy angol hölgy – azt nyilatkozta, hogy a show akkor lesz igazán izgalmas, ha a lakók olyan emberek, mint bármelyikünk szomszédjai: cicababák, irigy némberek, bunkó, nem törődöm alakok, kisfiús nagyfiúk... akikből több tucat sétál velünk szembe az utcán nap, mint nap.

Vajon mi az, ami annyira vonzza a TV nézőket, hogy naponta 2 órát képesek áldozni a szabad idejükből arra, hogy teljesen átlagos embereket lássanak kecskét fejni, ebédet főzni, sírni, mert szép a ház, veszekedni, és lelkileg összetörni egy vacsora közbeni beszélgetés alatt.

De az is elképesztő, hogy a műsor honlapja újra és újra összeomlik, amikor egy-egy érdekesebb esemény történik (pl. szex a házban). Ilyenkor általában olyan adatokat mondanak (hogy megnyugtassák az internetezni kívánókat), hogy 1 perc alatt 360 ezren klikkeltek ugyanarra a linkre. Vajon meddig tart még ez az őrület? Lehet, hogy decemberig végignézzük, szavazunk és szurkolunk annak, aki szimpi? Vagy a lakók számának csökkenésével a nézők lelkessége egyenes arányosságban fog csökkenni? Meglátjuk. Egy biztos: ez tényleg hétköznapi őrület!

á. n.