Szubjektív

Tartalom

36. szám 2002. december

Médiaháború

Legtöbbünk estéi többnyire tévénézéssel telnek. Mit is tudnánk csinálni? Mindenki hulla fáradt, és így minden este egy gombnyomásra kinyílik a világ. Vagy mégsem?

Lehet, az, hogy tévét nézünk, az sokkal jobb az értünk, vagyis a nézőkért kemény harcot vívó kereskedelmi csatornáknak? Ha netalántán valami újra vágyunk, azt nem tudjuk, hol keressük, mert a csatornák műsora olyan, mintha két étterem között kéne választanunk, amelyeknek az étlapja egy és ugyanaz. Az, hogy melyik találta ki először azt, hogy reality show-t tűz a műsorára, már mindegy. És az sem fontos, hogy vajon a két reggeli ital nevére keresztelt és hetente „adagolt” félórás Jóbarátok-utánzat közül melyik pattant ki először alkotója fejéből.

A csatornák egyvalamit tartanak szem előtt: azt, hogy mi minél több időt töltsünk „velük”, és ha már úgyis ott vagyunk, nézzük meg a reklámokat is. Más választásunk úgysincs, mert még a reklámok is egy időben vannak. Nehogy véletlenül esélyünk legyen belenézni a másik csatornán pergő képkockákba, mert amenynyiben ezt megtehetnénk, lehet, hogy véletlenül megtetszene nekünk a másik csatornán lévő film és átkapcsolnánk. Nincs mit tennünk: előre ki kell találnunk, mit is akarunk pontosan. Bár a kereskedelmi csatornák már jóval előbb kitalálták, mit akarjunk: tévét nézni minden nap. Ja és persze nagy divat manapság megszavaztatni valamit a nézőkkel, például azt, hogy melyik filmet játszszák le vasárnap este. Nem mintha a következő héten nem a másikat néznénk meg ugyanolyan lelkesedéssel. De legalább úgy érezzük, ez a dolog rajtunk múlt, és ha már szavazhatunk, miért ne tennénk meg? Nehogy már azt nézzük, amit a másik akar! Közben bizonyára kevesen gondolnak arra, menynyibe is kerül nekik ez a szavazat, ami még mindig csak csepp a tengerben. Hiszen hol vannak még a kiszavazó, vagy éppen beszavazó show-k?

Azért valljuk be: sokan nézzük ezeket az értelmesnek nem mindig nevezhető dolgokat, és jól elvagyunk közben (tesszük mindezt úgy, hogy a testrészeinket még csak meg sem kell mozdítanunk), arról nem is szólva, hogy ezeket aztán másnap meg lehet beszélni a barátainkkal.

Akik esetleg hiányolják a sokak életében fontos szerepet betöltő dél-amerikai szappanoperákat, azoktól elnézést kérek. Cikkemből – mint ahogyan az ebből a bekezdésből világosan kiderül – nem azért hiányoznak, mert említésre sem méltóak, hanem mert sajnos ezeket még egyszer sem sikerült szemügyre vennem. De ha lesz egyszer egy fölösleges délutánom, minden bizonnyal szakítok rájuk időt.

Bősz Anett