Szubjektív

Tartalom

46. szám 2005. október

Gabonakörök

A világ legnagyobb átverése? Valakinek sikerült megtéveszteni az egész világot? Ufók leszállóhelye? Az emberek képesek gabonakört készíteni? Milyen természetfeletti események zajlanak le a körökben?

A gabonakörökhöz való viszonyuk alapján az embereket két csoportba tudom osztani: vannak a szkeptikusok, és vannak, akik hisznek abban, hogy ezek nem ember keze által alkotott dolgok.

Az 1970-es évek óta vannak gabonakörök. Akkoriban a formák igen egyszerűek voltak, nagyon kevés számban fordultak elő, és csak Angliában. Mára már a számuk meghaladta a 3000-et, és szerte a világban fellelhetőek. Az idő haladtával a motívumok egyre bonyolultabbak és nagyobbak lettek, vannak, amik több kilométeresek is lehetnek, és alakjuk szemet gyönyörködtető. A legtöbb esetben senki sem jelentkezett mint alkotó, és csak néhányat vállaltak magukra a vicces gabonakör graffitizők. A 3000 gabonakörből durván 500-1000-nek már van gazdája. De mi van a többi 2000-rel?

Sok kísérlet volt arra, hogy bebizonyítsák, emberek is tudnak létrehozni ilyen méretű köröket, illetve mértani alakzatokat. Sikerült is bebizonyítani, hogy egy átlagos angliai éjszaka alatt egy 4-5 fős csapat könnyűszerrel kialakíthat egy nagyobb és összetettebb alakzatot. De ez még mindig nem ad magyarázatot azokra a gabonakörökre, amelyek mérete meghaladja a több kilométert is, mert azt elég nehezen tudja pár ember egy éjszaka alatt elkészíteni. De ha többen voltak, miért nem keltettek nagy feltűnést? Ennek ellenére mindkét véleménytábor egyetért abban, hogy egy részüket emberek alkották. Néhányan, akik magukra vállalták a körök készítését, azt mondták, hogy az adrenalin fokozása céljából, illetve művészi önkifejezésként készítik ezeket, vagy csak egyszerűen így próbálják meg felhívni magukra a figyelmet, és ha csak 5 percre is, de bekerülni a rivaldafénybe. Személy szerint valahol meg tudom érteni az alkotókat is, mert nagy dolog ilyeneket létrehozni, de ha figyelembe vesszük azt, hogy a nevük nem marad fenn, és még csak maradandót se alkotnak, eléggé felesleges babramunkának tűnik. Mindenesetre az biztos, hogy a gabonakörök készítésére nincsenek szemtanúk, és a bizonyíték is csak a készítők bevallása. Persze a szkeptikusok azt mondják, hogy ha ezek földön kívüli lények üzenetei, akkor miért csak este képződnek a körök, és miért nem nappal, amikor látjuk őket, elvégre akkor tudnánk kommunikálni velük, és ha üzeneteket akarnak hagyni, miért nem valami nyilvános helyen teszik, mondjuk a Fehér Ház kertjében, jól láthatóan. Én erről azt gondolom, hogy azért nem előttünk készítik, mert az üzenetnek az a lényege, hogy tudassam a többiekkel a szándékomat, és ha földön kívüliek is lennének, akik üzengetnek nekünk, nyilvánvalóan nem értenek minket, és ezért alkalmaznak ilyen módszereket létük bizonyítására.

Vannak, akik tudományos módszerekkel próbálják megmagyarázni a gabonakörök létrejöttét, és vannak, akik a természetfeletti erőben hisznek. Azt kell mondanom, hogy ebben a témában nem lehet tévedni, mert mindkét tábornak igaza van valamilyen szinten, és még egyértelműen elfogadható választ senki sem tudott megalkotni a nagy kérdésre: mik is a gabonakörök?

Vannak bizonyítékok arra, hogy ez nem szemfényvesztés. Ilyen például az, hogy a gabonaszárak nagy része nem letört, hanem csak elhajlott. Persze erre mostanában már vannak mindenféle eszközök, amikkel az akció sikeres lehet. De arra még mindig nem tudtak magyarázatot adni, hogy miért történnek furcsa dolgok a körökön belül, illetve környékén. Ilyen például a telített elemek azonnali lemerülése, vagy az iránytűk megbolondulása. Sőt, állítólag a körön belül nincs térerő a telefonon, de ha csak egy centivel is kijjebb rakjuk a készüléket, azonnal maximumon lesz. És ami még furcsa, hogy eddig az alakzatok elkészítésénél senki nem hibázott, és mindig mindenkinek sikerült elkészítenie a mértani formákat teljesen pontosan és precízen. De vajon hol gyakoroltak erre az ügyes mutatványra? És hogy tudnak ilyen pontosan dolgozni egyszerű holdfénynél úgy, hogy nemigen látják társaikat?

Remélem, felkeltettem az érdeklődést, és elkezdtek tanakodni a kérdésen: mik a gabonakörök és miért jelentek meg a Földön?

Gondár Bianka (Csicsi)