Szubjektív

Tartalom

47. szám 2005. december

Richard Bona koncert az A38-on

A közelmúltban, új albuma (Tiki) turnéjának keretében újra hazánkban járt a kameruni születésű világzenész, Richard Bona és együttese.

Richard Bona több mint húsz éve a szakmában van már, és igazán elmondhatja, hogy amije van, azt önerőből hozta létre. Mivel egy szegény kameruni faluban született, ahol nem voltak hangszerek, meg kellett építenie minden egyes darabot, amin játszani akart. Tehetsége hamar megmutatkozott, mivel zenészcsaládba született: körülötte mindenhol csak zene szólt. Énekelt és gitározott, ahogy ma is, azonban elég hamar basszusgitárra váltott. Amint egy párizsi klubban meghallotta Jaco Pastorius zenéjét, rögtön tudta, hogy neki ezen a hangszeren kell játszania. Legalábbis ezt mondja. Játéka hasonlít Pastoriuséhoz, énekhangja pedig összetéveszthetetlen. Ha máshogy nem, mindenki felismerheti zenéjét arról, hogy nem érti a szöveget (anyanyelvén énekel), erős a basszus és nem tudja meghatározni a stílusát.

A koncertre alig lehetett beférni, úgy látszik, ilyen nagy rajongótábora van itthon. Az, amit játszik, világzene. Nekem nagyon tetszik; akkor is jó, ha táncol rá az ember, de magát a zenét is érdemes figyelni. Érdekes kihallani belőle a különböző stílusokat. És azt, hogy hogy tudja ezt a sok nagyon különböző dolgot egyetlen nagyon jó dologgá összegyúrni egy csapat zenész.

Külön élmény volt a számok közti beszéd, a csúcspont, azt hiszem a Dance, you, gulasch people! volt. Persze megemlítette, hogy az ő kedvenc étele a gulyásleves, mert hát mi más is lehetne, sőt, egy házat is akart venni, és itt maradni velünk örökre. Két és fél órán át próbálkozott, ám előzetes ígéretét meg kellett szegnie, nem tudta elsüllyeszteni a hajót (We’ll rock till the ship goes down, gulasch people!). Mi azért élveztük a koncertet, bár állítólag ugyanezeket a poénokat már egyszer elsütötte itt, ezt egyenesen a híres-neves Maday Zsolttól tudjuk (aki nem tudná, ő A dobtanár).

Azt hiszem, ezt a zenét ajánlom mindenkinek; akinek a zenei ízlését felérem ésszel, annak ez tetszene. Úgyhogy tessék szaladni a boltokba, és megvenni az összes lemezét (hahaha)!

Herner Máté