Szubjektív

47. szám 2005. december

Pingpong az AKG-ban (Rétfalvi Soma)

Mindenkit buzdítok arra, hogy egy szünetet szánjon rá, és játsszon egyett. Biztos jót fog tenni, mert az órákon úgyis hulla lesz az ember, így legalább kikapcsolódhat egy kicsit.

Ebéd AKG-s módra, avagy vega lett az egész suli?! (Abay Kinga)

Az AKG, nevéhez hűen, az ebédben is viszonylag alternatív. Az, hogy a diákok és tanárok akár három menü közül is választhatnak, csak az egyik kiváltsága iskolánknak.

Kémkedés a hetedikben (Gondár Bianka)

Titkos küldetésem célja az volt, hogy minél több adatot gyűjtsek össze az újoncokról megbízómnak, de ennek ellenére maradjak inkognitóban. Feladatomat úgy kellett teljesíteni, hogy szinte beépülök az új közösségbe, és kihúzom belőlük a mélyen őrzött titkaikat, vagy csak érdeklődöm, hogy érzik magukat az új közegben. Pár hónapos leselkedés után elég információm gyűlt össze ahhoz, hogy elmeséljem, miként látom a kicsiket „nagy” tizedikesként.

Történet a liftkulcsról (Patyi Kristóf)

Nos, ugyebár az AKG-nak van egy liftje, amit szigorúan csak a tanárok, illetve a mozgásukban korlátozott diákok használhatnak. Elvileg. Ugyanis valójában ez egy kicsit másképp van.

Interjú a „liftkulcsos fiúval” (Abay Kinga)

A liftkulcs. Igen, ez az a tárgy, ami a legleleményesebbeknek és persze a legbátrabbaknak van a birtokában. Vagy mégsem? Mert bárhonnan hozzá lehet jutni, és bármikor lehet kockázat nélkül használni? Talán. Vagy inkább ez csak egy egyszerű provokáció lenne? Úgy gondoltam, hogy utánajárok ennek, hogy miért is olyan jó néha tanárokkal utazni, lebukni, magyarázkodni és további izgalmas helyzetekbe kerülni. Aki persze nem szívleli ezeket, lépcsőzzön, és ne lustuljon el.

Született feleségek (Puskás Flóra)

Négy nő, akikről első látásra talán a Szex és New York négyese jut az eszünkbe. És mennyire tévedünk…

Ütközések (Csurgó Dénes)

Hollywood általában elkényeztet minket olyan filmekkel, amelyek sokkal inkább törekednek a szórakoztatásra és az eladhatóságra, mint a valóság hiteles bemutatására. Ez nem is baj, mert néha kell, hogy valami elvonja a figyelmünket a világ problémáitól.

A halott menyasszony (Kajos Rebeka Dóra)

Elképesztő, fantasztikus, vicces, rémisztő, dalolászós, ötletes. Nagyjából ezek a jelzők jutottak eszembe a filmről, öt perccel azután, hogy megnéztem. Természetesen mind jó értelemben értendő. Pár pillanattal a DVD elindítása után különleges hangulat kerített hatalmába, a fekete-fehér képernyőn a kissé bizarr, de vidám szereplők éneke egyből átrepíti a nézőt egy másik világba. És ez nem vicc.

Nagy-Britmánia (Abay Kinga)

A brit-őrültek most örülhetnek, hiszen a másodjára megrendezett Egyesült Zenei Királyság néven futó fesztivál csak a kezdete volt a több hónapon keresztül zajló rendezvénysorozatnak Magyarországon.

Shakespeare feat. Quimby - Vízkereszt a Vidám Színpadon (Csurgó Dénes)

Shakespeare darabjai híresek arról, hogy minden korban újra lehet értékelni, modern ruhában, modern felfogásban elő lehet adni őket. Hogy ebbe a modern felfogásba belefér-e az, hogy a színpadot a színészeken kívül egy teljes rockzenekar foglalja el, dobszerkóstul és gitárerősítőstül, az kiderül a Vidám Színpad Vízkereszt című előadásából.

A hárpia megzabolázása (Kajos Rebeka Dóra)

Október 18-án, hét előtt pár perccel néhány izgatott és kevésbé izgatott gyerek állt az Örkény Színház kapuja előtt. Két tanár is volt velük, akik azt várták, hogy mikor gyűlik végre egybe az egész csapat.

Jamie Cullum (Herner Máté)

A 20-as évei végén járó, brit születésű Jamie Cullumnek a két évvel ezelőtti Twenty Something után idén megjelent második albuma, a Catching Tales. Első albuma hatalmas siker volt: több mint 2 millió példányt adtak el belőle világszerte, az Everlasting Love című dal pedig a Bridget Jones film második részének betétdala lett, ami valószínűleg szintén taszított egy jókorát a szekéren.

OPM (Gondár Bianka)

A most következő együttes talán az AKG-ban is nagyobb ismeretségnek örvendhet (nem úgy, mint például az előző két együttes, amelyikről írtam már).

Ossian-koncert (Sipos Cintia)

Erre az estére mindig emlékezni fogok.

Richard Bona koncert az A38-on (Herner Máté)

A közelmúltban, új albuma (Tiki) turnéjának keretében újra hazánkban járt a kameruni születésű világzenész, Richard Bona és együttese.

Celtic Invasion (Sipos Cintia)

A Celtic Invasion társulat Ronan Morgan Táncegyütteséből és a M.É.Z. zenekarból áll.

Napvilág Születésház (Kajos Rebeka Dóra)

Nemrég, amikor az interneten keresgéltem, megakadt a szemem egy hirdetésen, amit nem tudtam hová tenni. „Nemsokára indul az első doula-képzés Budapesten”.

Dan Brown: A Da Vinci-kód (Szauer Tamás)

Nem tudom, hányan olvastak már Dan Brown-könyveket a Da Vinci-kód előtt. Ugyanis ha valaki véletlenül olvasta a Digitális erődöt, az Angyalok és démonokat vagy esetleg a Deception Pointot, akkor azért tudja, hogy A Da Vinci-kód nem is egy teljesen újfajta könyv.